• Meny
  • Sök
  • Kontomeny

Vietnamesiska sommarrullar

270 röster
30 min
4-6
Vietnamesiska sommarrullar
30 min
4-6

Du behöver

Vårrullar

  • 12 vietnamesiska rispapper
  • 0,25 isbergssallad, rivet i bitar
  • 150 g glasnudlar, kokta och avrunna
  • 150 g färska räkor, skalade
  • 200 g kycklingfilé
  • 5 dl kycklingbuljong
  • 200 g rå lax (typ salma)
  • 1 dl böngroddar
  • 1 morot, skuren i tunna stavar
  • 0,5 gurka, skuren i tunna stavar
  • 4 salladslökar, i tunna strimlor
  • 1 kruka koriander
  • 1 kruka mynta
  • 1 kruka thaibasilika

Sås 1

  • 1 dl hoisinsås
  • 1 dl jordnötter, finhackade
  • 1 msk fisksås
  • 0,5 limefrukt, saften av
  • 1 msk vatten

Sås 2

  • 1 limefrukt, saften av
  • 3 msk fisksås
  • 1 msk strösocker
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 1 msk ingefära, riven, saften av
  • 0,5 röd chilifrukt

Gör så här

  1. Koka kycklingfilén i buljongen i ca 10 minuter.
  2. Ta upp och skiva i 0,5 cm skivor. Låt svalna.
  3. Sås
    Blanda ihop ingredienserna till respektive sås. Ställ åt sidan.
  4. Ta fram en stor skål eller fat med kallt vatten.
  5. Doppa rispappren i vattnet och låt bli blött men inte genommjukt. Vänd en gång.
  6. Rulla en rulle i taget. Lägg rispappret på ett rent och slätt underlag. 
  7. Lägg i ca 5 cm från kanten - emot dig - en liten avlång bunt räkor, salladsblad, böngroddar, morot, gurka, kyckling, salladslök och till sist koriander, thaibasilika och mynta.
  8. Rulla ifrån dig ett varv, vik sedan in sidorna och rulla vidare till en "inbakad" rulle formats.
  9. Gör sedan de övriga rullarna på samma sätt.
  10. Lägg i en fuktig kökshandduk utan att de nuddar varandra medan alla rullar görs.
28 mars 2014