Sparris serveras med citronhollandaise

Norbert Lang KK2023

Sparris serveras med citronhollandaise

11 ingredienser

En fräsch sparris som serveras med hollandaise sås med citronsmak.

Att tänka på vid inköp av vit sparris:

  1. att stängerna är jämna, raka och inte visar några rost fläckar
  2. knoppen på sparrisen skall vara fast och sluten
  3. doften skall vara fräsch och inte sur
  4. sparris som har legat torkar, men färsk sparris ska sjunga när man gnider dem mot varandra
  5. då du klämmer på snittytan skall sparrisen ge ifrån sig lite vätska, därav får du bekräftat att sparrisen är färsk

Ingredienser

portioner
  • 1,2 kg vit sparris

Citronhollandaise:

  • 1 citron
  • 3 äggulor
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 5 vitpepparkorn, krossade
  • 1 lagerblad
  • 200 g smör, skirat
  • 4 msk sparrisfond
  • 4 msk vitt vin
  • salt

Gör så här

  1. Vit sparris kan skalas med potatisskalare.
  2. Börja cirka 2 cm nedanför toppen där fjällen slutar och se till att allt skal kommer med, annars blir det hårda trådar kvar (som känns som tandtråd vilket inte så trevligt).
  3. Skär av lite i nedre delen om änden är torr och träig.
  4. Koka lätt saltat vatten med lite citronsaft, några sockerbitar och en klick smör eller olja.
  5. Låt sedan sparrisen sjuda (ej koka) i 10 - 15 minuter, beroende på vilket tuggmotstånd du vill ha.
  6. Ta upp en sparris och skär av en bit samt smaka huruvida du anser att den är färdigkokt.
  7. Skall sparrisen sparas till senare tillfälle bör den snarast möjligt kylas ned samt förvaras i sitt spad.
  8. Servera sparrisen ljummen med dressing, eller varm med hollandaisesås, på en bädd av skinka.
  9. Citronhollandaise:
  10. Lök, vinäger, vittvin, lagerblad, vitpeppar, sparrisfond kokas ner till en tredjedel.
  11. Sila av kryddorna.
  12. Blanda i äggulorna, vispa detta i ett varmt vattenbad, tills du kan skriva din signatur i smeten. (vid för hög värme blir det äggröra)
  13. Rör in det skirade smöret droppvis som ska hålla samma temperatur som äggsmeten.
  14. Smaka av med salt och citron.