Skaldjurspaj med hollandaisesås
Skaldjurspaj med hollandaisesås
22 ingredienser
1h
Skaldjurpaj känns festligt och är enkelt att slänga ihop. Gör en hollandaisesås till så blir det extra lyxigt!
Ingredienser
Pajdeg:
- 2 dl vetemjöl
- 1,5 dl grahamsmjöl
- 2 tsk bakpulver
- 50 g smör (eller margarin)
- 0,5 dl matolja
- 3 msk vatten, kallt
Fyllning:
- 100 g färskrökt lax
- 125 g ost, Emmenthaler eller grevé
- 100 g skalade räkor
- 1 förp musslor i vatten
- peppar
Äggstanning:
- 3 ägg
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl mjölk
- salt
Hollandaisesås:
- 3 äggulor
- 300 g smör
- 2 msk vatten
- 1 tsk citron, saft
- salt
- peppar
- 1 krm cayennepeppar
Gör så här
- Gör pajdegen: Häll mjölet och bakpulvret i en bunke och blanda om. Arbeta sedan in smöret och oljan tills blandningen är småsmulig.
- Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en hanterlig deg. Låt degen vila på svalt ställe minst 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader.
- Klä en pajform (cirka 24 centimeter i diameter) med degen. Förgrädda pajskalet cirka 10 minuter. Låt svalna.
- Tärna laxen och osten, häll bort vattnet från musslorna och varva med räkorna i pajskalet. Peppra.
- Knäck äggen i en bunke och vispa ihop med grädden, mjöken och lite salt. Slå äggstanningen över pajen och grädda sedan i 175 grader i cirka 40 minuter eller tills äggstanningen stelnat.
- Gör hollandaisesåsen under tiden: Smält smöret i en kastrull och tag det sedan från värmen. Vispa ihop gulor och vatten i en tjockbottnad rostfri kastrull. Vispa sedan på svag värme tills det blir ett vitt tjockt skum.
- Tag från värmen och vispa i smöret i små portioner, undvik bottensatsen. Smaksätt såsen med lite citron, salt och peppar och lite cayennepeppar.
- Servera pajen med hollandaisesåsen och finskuren isbergssallad.