Nikkei Chirashi-sushi - regnbåge, fjällröding, forellrom, citron och avokado

1 röst
4-6

Du behöver

Anticucho-marinad

  • 2 msk aji Panca-pasta
  • 2 msk aji Amarillo-pasta
  • 2 msk ljus soja
  • 4 msk risvinäger
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 2 cm färsk ingefära, skalad och riven
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk salt

Wasabi- och citroncrème

  • 5 msk kewpie-majonnäs
  • 5 msk crème fraîche
  • 1 msk wasabipasta
  • lite citronjuice
  • lite salt

Sushiris

  • 450 g sushiris
  • 550 g vatten
  • 100 g sushivinäger (färdigblandad)

Tamago (omelett)

  • 6 ägg
  • 0,5 tsk dashipulver
  • 1 msk mirin
  • 1 msk socker
  • 2 tsk ljus soja
  • salt
  • rapsolja, till stekning

Servering

  • 1 citron, i skivor
  • rapsolja till fritering
  • 1 stor röd chili, skuren diagonalt
  • 12 sockerärter
  • 200 g regnbåge
  • 200 g fjällröding
  • 1 tsk mirin
  • 1 tsk ljus soja
  • 40 g forellrom
  • 0,5 gurka utan kärnor
  • 0,5 avokado
  • 10 shisoblad
  • 2 msk rostade sesamfrön
  • 1 msk gräslök, finhackad

Gör så här

  1. Anticucho-marinad
    Blanda alla ingredienserna till marinaden. Den håller en vecka i kylen.
  2. Wasabi- och citroncrème
    Vispa ihop ingredienserna och smaka av med citron och salt. Håller en vecka i kylen.
  3. Sushiris
    Skölj riset noggrant och låt riset svälla i vatten en timme. Sila av riset och mät upp rätt mängd vatten i en kastrull med lock, häll tillbaka riset i kastrullen. Koka upp riset med locket på, när det kokar sänk värmen till lägsta och fortsätt sjuda utan att öppna locket.
  4. När vattnet är borta (efter ca 15 minuter) ta av kastrullen från värmen och låt stå ytterligare 20 minuter utan att ta av locket. Lägg riset i en form av trä eller porslin och låt det svalna till ca 50 grader.
  5. ”Skär” ner sushivinägern med en plast eller träsked, håll riset ljummet under en handduk tills det ska användas.
  6. Får du ris över kan du kyla det och sedan värma det försiktigt i mikrovågsugn.
  7. Tamago omelett
    Riktig tamago görs i en rektangulär panna och tar ett tag att lära sig, kolla gärna en video på YouTube för att få till det. Här kommer en enkel variant: Vispa ihop samtliga ingredienser utan att få in för mycket luft i smeten
  8. Häll smeten i en välsmord ugnsform och baka i ugn på 100 grader till smeten ”stannat” Låt svalna och skär upp i kuber.
  9. Citron
    Stek i torr panna på bägge sidor tills du får en rostad yta
  10. Chili
    Fritera i 140 grader varm olja utan att brännas, låt rinna av på hushållspapper.
  11. Regnbåge
    Skär fisken i 2 cm kuber. Blanda med Aniticuchomarinaden i 20 minuter. Lägg kuberna i en torr ugnsform och bränn av dem med en brännare tills kanterna svartnar (alternativt rosta i torr panna).
  12. Fjällröding
    Skär fisken i 2 cm kuber.
  13. Shisoblad
    Rulla ihop bladen och strimla dem tunt.
  14. Forellrom
    Blanda mirin och soja med forellrommen
  15. Gurka, avokado, sockerärtor
    Skär gurka och avokado i 1 cm kuber. Strimla sockerärtor tunt på diagonalen.
  16. Servering
    Blanda lite av regnbågen med de rostade sesamfröna så att fisken bryts upp, blanda ner i riset.
  17. Bottna ett fat med riset.
  18. Sprid ut ingredienserna ovanpå riset, avsluta med sockerärter, gräslök, forellrom, friterad chili och lite rostade sesamfrön
  19. Servera med wasabi- och citroncrèmen vid sidan,
1 juli 2018

laddar fler recept

Laddar fler recept