Ugnsbakad lax med pinje- och örttäcke

40 röster
4
4
4 portioner

Du behöver

Ugnsbakad lax

  • 50 g pinjenötter
  • 3 klyfta vitlök
  • 1 burk svarta oliver, urkärnade [290 g]
  • 0,5 kruka koriander
  • 0,5 kruka dill
  • 4 msk olivolja
  • 1 citron (ekologisk)
  • salt
  • peppar
  • 600 g laxfilé
  • 1 blomkål
  • 1-2 dl crème fraîche
  • 1 förp blandade gröna blad (påse)
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk vit balsamvinäger
  • 1 burk gröna oliver, urkärnade [290 g]

Gör så här

  1. Ugnsbakad lax
    Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna.
  3. Riv eller pressa vitlöken.
  4. Mixa pinjenötter (spara några till garnering), vitlök, oliver, de färska örterna, olivoljan samt finrivet skal och saft av citronen.
  5. Smaka av med salt och peppar.
  6. Lägg upp lax på en ugnsfast form och fördela örtröran på laxbitarna.
  7. Tillaga laxen i ugnen i 15–20 minuter.
  8. Koka blomkålen mjuk och mixa med crème fraiche.
  9. Smaka av med salt och peppar.
  10. Servera din ugnsbakade lax med salladsblad, olja, vinäger, gröna oliver och lite pinjenötter.
5 mars 2012