Janssons frestelse, Per Morbergs recept

883 röster
ca 1 h 15 m
4-6
Janssons frestelse på Per Morbergs vis
Foto: Martin Löf
ca 1 h 15 m
4-6

Du behöver

  • 1 kg mjölig potatis
  • 2 gula lökar
  • smör
  • 250 g ansjovisfilé [2 burkar]
  • ansjovisspad, från en av burkarna
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 msk ströbröd

Gör så här

  1. Värm ugnen till 225 grader.
  2. Skala och skär potatis i fina strimlor. Skala och skiva löken tunt.
  3. Fräs löken mjuk i smör utan att den tar färg.
  4. Varva potatis, lök och ansjovis i en smord ugnsform. Avsluta med potatis.
  5. Häll på ansjovisspadet från en av burkarna och grädden blandad med mjölken.
  6. Strö över ströbröd och lägg på några klickar smör.
  7. Grädda Janssons frestelse mitt i ugnen i 50–60 minuter.
  8. Matsortera dina potatisskal till återvinning och njut av din Janssons frestelse!
6 november 2012