Farish kebab med tsatsiki

95 röster
Farish kebab med tsatsiki
Foto: Martin Löf

Gör din kebab på lammfärs eller nötfärs. Servera med en vitlöksdoftande tsatsiki.

Receptet räcker till 4-6 personer.

Servera med tsatsikin, en grönsallad och peperoni.

Visa mer

Du behöver

Kebab

  • 800 g finmalen lammfärs eller nötfärs
  • 1 gul lök
  • 3 klyfta vitlök
  • 0,5 dl färsk koriander
  • 0,5 dl färsk bladpersilja
  • 5 msk färska myntablad
  • 2 ägg
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 msk malen spiskummin
  • 1 tsk sambal oelek
  • salt (efter smak)
  • olivolja, till pensling

Tsatsiki

  • 1 gurka
  • 2 tsk salt
  • 2-4 klyfta vitlök
  • 4 grekisk yoghurt
  • 1 msk citron, pressad
  • 1 msk olivolja

Garnering

  • svarta oliver
  • mynta
  • olivolja
  • 12 grillspett
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Kebab
    Lägg spett av trä i blöt 1–2 timmar innan du börjar grilla.
  2. Ta fram köttfärsen och lägg den i en bunke.
  3. Skala och dela löken och vitlöken i mindre bitar.
  4. Mixa lökbitarna i matberedare tillsammans med koriandern, bladpersiljan och myntan. Eller finhacka alltsammans för hand.
  5. Lägg det mixade i bunken med köttfärsen.
  6. Tillsätt äggen, alla kryddorna och saltet och blanda till en smidig färs.
  7. Blöt händerna och forma färsen till små korvar, cirka 10 cm långa.
  8. Trä upp korvarna på spett (olja in spetten först om de är av metall) och tryck fast dem ordentligt. Pensla med olja.
  9. Grilla spetten i cirka 3–4 minuter runt om.
  10. Servera med tsatsiki, grönsallad och peperoni.
  11. Tsatsiki
    Skala gurkan.
  12. Riv den på den grova sidan av rivjärnet eller skär den i 5 mm stora tärningar.
  13. Lägg den i en skål och strö på salt.
  14. Låt stå kallt i cirka 30 minuter.
  15. Skala och finhacka vitlöksklyftorna.
  16. Lägg dem i en skål och tillsätt yoghurten, citronen och olivoljan.
  17. Häll av gurkspadet.
  18. Blanda ner gurkan i yoghurten och smaka av.
  19. Ställ såsen kallt.
  20. Garnera tsatsikin med svarta oliver och kanske lite finhackad mynta och några droppar olivolja.

laddar fler recept...

Laddar fler recept...