Matjesilltårta
Matjesilltårta
17 ingredienser
Vacker och god silltårta som med fördel görs dagen före festen.Garnera strax före serveringen.
Ingredienser
- 1 kavring, skivad [ca 550 g]
Fyllning
- 4 ägg
- 1 förp matjessill
- 4 dl crème fraîche
- 200 g färskost
- 1 tsk strösocker
- 1 msk vit balsamvinäger
- 3 msk dijonsenap
- 0,5-1 dl dill, fint hackad
- 0,5-1 dl gräslök, fint hackad
- salt
- svartpeppar, nymalen
Garnering
- 4 ägg
- 1 förp matjessill
- 0,5 dl dill, fint hackad
- 0,5 dl gräslök, fint hackad
- 1 rödlök (liten)
Gör så här
- Hårdkoka 4 ägg.
- Låt sillen till fyllningen rinna av. Hacka den i småbitar.
- Blanda créme fraiche och Philadelphiaost.
- Rör ner socker, balsamvinäger och senap.
- Hacka de kokta äggen och blanda ner dem tillsammans med fint hackad dill och gräslök.
- Smaka av med salt och peppar.
- Dela upp i två skålar och tillsätt den hackade sillen till den ena.
- Kantskär brödet och lägg 6 skivor som en botten på ett fat.
- Bred på hälften av smeten med sill.
- Lägg på ett nytt lager med kavringskivor.
- Bred på resten av smeten med sill.
- Lägg på ytterligare ett lager med brödskivor.
- Bred på smeten utan sill ovanpå och rumtom på kanterna.
- Svep in i plastfolie och ställ kallt i minst 5 timmar eller gärna över natten.
- Koka de 4 äggen till garneringen och låt sillen till garneringen rinna av.
- Hacka ägg och sill, finhacka dill, gräslök och rödlök.
- Garnera tårtan med ägg, sill, rödlök och det kryddgröna.
- Skär i bitar och servera!