Italiensk fiskgryta

Italiensk fiskgryta
Foto: TV4
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Italiensk fiskgryta

13

24 ingredienser

45 min

Fiskgryta på italienska med vinkokta musslor, räkor och lax.

Ingredienser

portioner5 - 6

vinkokta musslor

  • 1 kg färska blåmusslor, med skal, t ex blåmusslor
  • 1,5 dl vitt vin
  • 1 klyfta vitlök
  • 2-3 stjälkar persilja
  • 0,5 krm svartpeppar

fiskgryta

  • 300 g laxfilé, skinnfri
  • 300 g räkor med skal
  • 3 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök, skivade
  • 1 purjolök, sköljd och skuren i strimlor
  • 3 potatisar, skalade och skurna i små tärningar
  • 1 litet fänkålshuvud, sköljt och skuret i bitar
  • 2 msk färsk timjan, hackad (eller 2 tsk torkad)
  • 0,5 msk färsk rosmarin, finhackad
  • 1 krm cayennepeppar
  • 4 tomater, flådda, urkärnade och skurna i bitar
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 förp saffran [0,5 g]
  • 0,75-1 tsk salt
  • 1,25 l vatten
  • 2-3 tärningar fiskbuljong
  • salt
  • svartpeppar
  • färsk bladpersilja, finhackad

Gör så här

  1. Kontrollera att alla musslor är stängda och hela. De musslor som är öppna knackas försiktigt mot köksbänken, och de som då inte sluter sig kastas. Borsta eller skrapa musslorna rena under rinnande kallt vatten och dra bort skäggtömmarna.
  2. Täck botten i en stor kastrull med vin, lägg i den hela vitlöksklyftan, persiljestjälkar, svartpeppar och musslorna. Sjud på svag värme under lock tills musslorna öppnar sig, ca 5 minuter. Sila av skyn och låt musslorna ligga kvar i kastrullen.
  3. Skala räkorna. Ta bort skinnet och dela fiskfiléerna i mindre bitar, cirka 3x3.
  4. Hetta upp olivolja i en rymlig gryta och fräs vitlök och purjolök varsamt. Tillsätt potatis, fänkål, timjan, cayennepeppar och rosmarin, rör om och fräs alltsammans i ett par minuter. Lägg ner tomater, späd med vin och tillsätt saffran och salt.
  5. Häll i vatten och lägg i buljongtärningar (till att börja med 2) och låt soppan koka i
    cirka 10-15 minuter. Smaka av och tillsätt ytterligare buljongtärning om det behövs.
  6. Lägg i fiskbitarna och sjud dem i soppan i 3-4 minuter (tunna fiskbitar kortare tid). Smaka av med salt och peppar. När soppan är klar, ställ grytan åt sidan och blanda sedan försiktigt i räkorna (de ska inte koka).
  7. Servera soppan i skålar, strö över lite persilja och fördela musslorna i portionerna eller servera dem på ett fat vid sidan om.