Grillad gravlax med potatis- och spenatpaj

Grillad gravlax med potatis- och spenatpaj
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Melker Andersson
Melker Andersson

Grillad gravlax med potatis- och spenatpaj

13 ingredienser

40 min

En rätt som passar lika bra på buffén som till lunchen!

Ingredienser

portioner
  • 3 ark fryst smördeg
  • 1 äggula
  • 300 g färskpotatis
  • 1 knippe rädisa
  • 50 g smör (eller margarin)
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 200 g färsk spenat, sköljd
  • salt
  • peppar
  • 2 dl kvarg
  • 1 förp saffran [0,5 g]
  • 1 citron, pressad
  • 4 bitar gravad lax (à 120 g)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Låt smördegen tina så mycket att den går att kavla. Kavla 2 plattor smördeg tunt.
  3. Skär en 1 cm bred kant av den tredje plattan och fäst den utmed de kavlade plattornas kanter med äggulan.
  4. Grädda i ugn 200°C, ca 20 minuter.
  5. Borsta och koka under tiden potatisen. Dela potatis och rädisor (sköljda).
  6. Hetta upp en stekpanna, gärna teflon. Bryn potatis, lök och spenat i matfett i stekpannan. Salta och peppra. Blanda ner rädisor på slutet.
  7. Rör ihop kesella, saffran och citronsaft.
  8. Bred kesellablandningen på pajerna och fyll dem med spenat- och potatisblandningen.
  9. Grilla laxen ca 1 minut per sida (ska vara rå i mitten).
  10. Servera med potatis- och spenatpajerna.