Matjessilltårta i portionsglas med smörstekt kavring
Matjessilltårta i portionsglas med smörstekt kavring
18 ingredienser
30 min + 2-3 h i kylen
Bjud matjessilltårtan i glas - lite mer elegant än att göra en hel tårta. Perfekt bufférätt som går fint att förbereda.
Se Tom Sjöstedt laga receptet

Ingredienser
Fyllning
- 2 gelatinblad, blötlagda
- 3 dl crème fraîche
- 1 dl gräddfil
- 1 ägg, hårdkokt och rivet
- 1 förp hela matjessillfiléer, hackade (à 200 g)
- 100 g kokt potatis, kall och riven
- 0,5 dl dill, hackad
- 2 msk gräslök, finskuren
- salt
- peppar
Smörstekt kavring
- 100 g kavring
- 50 g smör
- 2 msk matolja
- salt
Garnering
- 6 rädisor, tunt skivade
- 0,5 ask krasse
- 50 g forellrom
- dillvippa
Gör så här
Fyllning
- Häll av matjessillen och spara 2 msk av spadet.
- Värm ca 1 dl crème fraiche och lägg i de blötlagda gelatinbladen, låt smälta under omrörning.
- Rör ner resterande crème fraiche och gräddfil.
- Blanda ihop alla ingredienser försiktigt, även lite spad från sillen och smaka av med salt och peppar.
- Fördela i portionsformar eller glas. Låt stå 2-3 timmar i kylen så att de sätter sig.
Smörstekt kavring
- Mixa kavringen i en matberedare. Stek på medelvärme i matsolja och smör, salta och låt svalna innan servering.
Servering
- Toppa matjessillen med kavringssmulor, rädisa, forellrom, krasse och dill.
Glöm inte att matsortera rester från grönsakerna och ägg för en mer hållbar matlagning, och njut av silltårta i glas. /Köket-redaktionen