Matjessilltårta i portionsglas med smörstekt kavring

Matjessilltårta i portionsglas med smörstekt kavring
Foto: TV4
Tom Sjöstedt 2016
Tom Sjöstedt 2016

Matjessilltårta i portionsglas med smörstekt kavring

8

8 steg att laga

18 ingredienser

30 min + 2-3 h i kylen

Bjud matjessilltårtan i glas - lite mer elegant än att göra en hel tårta. Perfekt bufférätt som går fint att förbereda.

Ingredienser

portioner4 portioner

Fyllning

  • 2 gelatinblad, blötlagda
  • 3 dl crème fraîche
  • 1 dl gräddfil
  • 1 ägg, hårdkokt och rivet
  • 1 förp hela matjessillfiléer, hackade (à 200 g)
  • 100 g kokt potatis, kall och riven
  • 0,5 dl dill, hackad
  • 2 msk gräslök, finskuren
  • salt
  • peppar

Smörstekt kavring

  • 100 g kavring
  • 50 g smör
  • 2 msk matolja
  • salt

Garnering

  • 6 rädisa, tunt skivade
  • 0,5 ask krasse
  • 50 g forellrom
  • dillvippa

Gör så här

  1. Fyllning
    Häll av matjessillen och spara 2 msk av spadet.
  2. Värm ca 1 dl crème fraiche och lägg i de blötlagda gelatinbladen, låt smälta under omrörning.
  3. Rör ner resterande crème fraiche och gräddfil.
  4. Blanda ihop alla ingredienser försiktigt, även lite spad från sillen och smaka av med salt och peppar.
  5. Fördela i portionsformar eller glas. Låt stå 2-3 timmar i kylen så att de sätter sig.
  6. Smörstekt kavring
    Mixa kavringen i en matberedare. Stek på medelvärme i matsolja och smör, salta och låt svalna innan servering.
  7. Servering
    Toppa matjessillen med kavringssmulor, rädisa, forellrom, krasse och dill.
  8. Glöm inte att matsortera rester från grönsakerna och ägg för en mer hållbar matlagning, och njut av silltårta i glas. /Köket-redaktionen