Matjessilltallrik med brynt smör

1 röst
30 min
4
Matjessilltallrik med brynt smör
Foto: Emilia Nilsson

Recept från boken Pangmat från Silsjönäs, Jengel

Pangmat från Silsjönäs

"Hörde jag BRYNT SMÖR? Jag ääälskar smör i mat, särskilt om man brassar på med lite extra kärlek och bryner det. Då kommer en karamellig nötighet fram, som passar superbra med matjessill, ägg och kokta nypärer. Ett måste till midsommarlunchen. Eller till en mid- dag på bryggan en varm sommardag!" /Emilia

Så väljer du ekorätt i fiskdisken
30 min
4
4 portioner

Du behöver

  • 4 hela matjessillfiléer, skurna i mindre bitar
  • 400 g färskpotatis, kokt
  • 4 ägg, kokta
  • 1 kruka dill
  • 1 kruka persilja
  • 1 citron
  • 2 dl gräddfil
  • 100 g smör
  • tunnbröd
  • smör

Gör så här

  1. Koka upp vatten och tillsätt potatisen. Låt koka i 15-20 minuter tills potatisen är mjuk helt igenom.
  2. Dela den kokta potatisen i skivor, hacka upp ägget i småbitar, dela sillfiléerna, dela citronen i klyftor.
  3. Lägg upp på tallrikar, toppa med dill och persilja.
  4. Bryn smöret i en kastrull och häll det direkt över tallriken med potatis och sill.
  5. Klicka över gräddfil och ät med en god tunnbrödmacka. Så gott och enkelt!
5 december 2019