Matjessilltallrik med brynt smör

Matjessilltallrik med brynt smör
Foto: Emilia Nilsson
Emilia Nilsson SMK 2019
Emilia Nilsson SMK 2019

Matjessilltallrik med brynt smör

1

5 steg att laga

10 ingredienser

30 min

"Hörde jag BRYNT SMÖR? Jag ääälskar smör i mat, särskilt om man brassar på med lite extra kärlek och bryner det. Då kommer en karamellig nötighet fram, som passar superbra med matjessill, ägg och kokta nypärer. Ett måste till midsommarlunchen. Eller till en mid- dag på bryggan en varm sommardag!" /Emilia

Pangmat från Silsjönäs

Recept från boken Pangmat från Silsjönäs, Jengel

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 4 hela matjessillfiléer, skurna i mindre bitar
  • 400 g färskpotatis, kokt
  • 4 ägg, kokta
  • 1 kruka dill
  • 1 kruka persilja
  • 1 citron
  • 2 dl gräddfil
  • 100 g smör
  • tunnbröd
  • smör

Gör så här

  1. Koka upp vatten och tillsätt potatisen. Låt koka i 15-20 minuter tills potatisen är mjuk helt igenom.
  2. Dela den kokta potatisen i skivor, hacka upp ägget i småbitar, dela sillfiléerna, dela citronen i klyftor.
  3. Lägg upp på tallrikar, toppa med dill och persilja.
  4. Bryn smöret i en kastrull och häll det direkt över tallriken med potatis och sill.
  5. Klicka över gräddfil och ät med en god tunnbrödmacka. Så gott och enkelt!