Matjessill med primörsallad, gräddfil och rivet ägg

26 röster
30 min
4
Matjessill med primörsallad, gräddfil och hackat ägg
Foto: TV4

Tom piffar till klassikern matjessill med gräddfil och ägg och bjuder en underbart god sallad till med spetskål och grön sparris i citrondressing. 

Visa mer
30 min
4
4 portioner

Du behöver

  • 400 g hel matjessill, inlagda filéer

Primörsallad

  • 500 g späd spetskål
  • 400 g grön sparris
  • 10 rädisor
  • 0,5 citron, skalet
  • olivolja
  • salt
  • peppar, nymalen

Gräddfilsdressing

  • 2 dl gräddfil
  • 2 msk nyriven pepparrot
  • 1 msk dijonsenap
  • salt

Rivet ägg

  • 4 ägg

Garnering

  • 50 g gräslök, tunt skivad
  • brynt smör
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Börja med äggen. Koka dem i ca 8 minuter. Kyl ner och skala. Riv dem grovt.
  2. Rör ihop ingredienserna till dressingen och smaka av med salt.
  3. Häll av och skär matjessillen i mindre bitar.
  4. Lossa bladen från kålen. Ansa sparrisen och skär hälften i grova bitar. Resterande bitar skär du tunna skivor på snedden. Skiva rädisorna tunt.
  5. Koka kålen och de grovt skurna bitarna av sparrisen snabbt i saltat vatten. Häll av, kyl i kallt vatten och låt rinna av. Blanda med olivolja.
  6. Blanda kål, all sparris, rädisor och rivet citronskal med med olivolja strax före servering. Smaka av med salt och peppar.
  7. Lägg upp allt vacker på ett fat och bjud till lunch eller som lättare middag.
18 maj 2019
Kökets box

laddar fler recept...

Laddar fler recept...