Matjessill med miso och lingon
Matjessill med miso och lingon
15 ingredienser
20 m + tid i kyl
"Matjessill är den absolut godaste sillen tycker jag. Här serverar jag den som ett trevligt tilltugg till glöggminglet på knäckebröd med miso och lingon." Louise Johansson
Se Louise Johansson laga receptet

Ingredienser
- 2 matjessillfiléer, hela
- 1 dl misomajonnäs
- 12 knäckebröd, mindre bitar
- 20 g dill
Picklade lingon med mirin
- 2 cm färsk ingefära
- 0,75 dl ättiksprit 12 %
- 0,75 dl vatten
- 1,25 dl mirin
- 2 tsk strösocker
- 250 g lingon, tinade
Misomajonnäs
- 2 äggulor
- 2 msk misopasta
- 2 tsk citronsaft
- 0,5 tsk honung
- 0,5 tsk salt
- 2 dl neutral rapsolja
Gör så här
Picklade lingon med mirin
- Skiva ingefäran tunt.
- Koka upp ättika, vatten, mirin och socker.
- Häll lagen över lingonen och låt stå och dra gärna till dagen efter.
Misomajonnäs
- Mixa äggulor, misopasta, citronsaft, honung och salt i en kanna med en stavmixer.
- Tillsätt oljan lite i taget samtidigt som du mixar tills det binder till en majonnäs.
Servering
- Skiva matjessillen tunt.
- Lägg en tesked misomajonnäs på knäckebröden. Lägg på sill, lingon och toppa med dill.
Svinntips!
- I receptet blir det ganska mycket majonnäs men den håller i minst 2 veckor i kylskåpet. Den passar utmärkt att blanda med exempelvis 5-minuterssill och strimlad salladslök. Eller servera till nudlar, fisk, grönsaker eller nästan vad som.