Matjessill med egen gräddfil

koket.se
matjessill med egen graddfil
Foto: TV4
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Matjessill med egen gräddfil

11 ingredienser

20 m

En god matjessilltoasten passar perfekt som förrätt runt jul men även som en härlig sommarlunch.

Se Fredrik Eriksson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 knippe gräslök
  • 1 msk kaviar
  • 2 matjessillfiléer
  • 4 skivor formfranska
  • 2 msk smör
  • 1 salladshuvud (gemsallad)
  • 2 ägg, kokta
  • vitpeppar

Egen gräddfil

  • 3 dl mjölk (3% fett)
  • 3 dl vispgrädde (40% fett)
  • 2 msk filmjölk

Gör så här

  1. Finhacka gräslöken och blanda med gräddfil (se recept längre ner) och kaviar, spara lite gräslök till garnering.
  2. Skär sillen i bitar och stek brödskivorna gyllenbruna.
  3. Plocka salladen och riv bladen i bitar.
  4. Hacka äggen grovt.
  5. Blanda gräddfilen med sallad samt ägg och lägg upp blandningen på de stekta brödskivorna.
  6. Toppa med matjessill, gräslök och lite nymald vitpeppar

Egen gräddfil

  1. Värm mjölken till 80 grader och låt sedan svalna till rumstemperatur.
  2. Blanda ner grädde och filmjölk.
  3. Förvara blandningen i en burk med lock i rumstemperatur i 1 dygn.
  4. Häng av vätskan i en silduk ett par timmar för fastare konsistens.