Matjessill med ägg, västerbottensost, brynt smör och kavring

Matjessill med ägg, västerbottensost, brynt smör och kavring
Foto: TV4

Matjessill med ägg, västerbottensost, brynt smör och kavring

Av: Niklas - Sigtuna

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

30 min

Festlig förrätt med matjessill och goda tillbehör som pocherat ägg, västerbottensost och krispigt kavringssmul, äpple och brynt smör. 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Sill

  • 300 g matjessill (avrunnen vikt)

Pocherat ägg

  • 2 msk ättiksprit 12 %
  • 4 ägg

Brynt smör

  • 80 g smör

Rostad kavring

  • 3 skivor kavring, smulad
  • smör
  • olja
  • salt
  • peppar

Tillbehör

  • 80 g Västerbottensost
  • 1 äpple, royal gala
  • gräslök
  • 1,5 dl gräddfil

Gör så här

Pocherat ägg

  1. Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull. Häll i ättikspriten och rör om så att det blir en virvel i vattnet. Häll sen ner äggen och fortsätt röra runt försiktigt så att vattnet fortfarande virvlar lätt och äggen inte ligger på botten av kastrullen. Ta upp äggen med hålslev efter 2,5 minuter.

Brynt smör

  1. Bryn smöret i stekpanna.

Rostad kavring

  1. Rosta kavringen i stekpanna med smör och olja, salt och peppar.

Tillbehör

  1. Riv västerbottensosten. Skär äpplet i tunna skivor. Skär gräslöken fint

Uppläggning

  1. Häll av och lägg ut matjessillfiléerna på en liten tallrik. Strö över den rostade kavringen. Strössla med den rivna västerbottensosten. Klicka ut fem gräddfilsklickar. Placera det pocherade ägget på toppen. Luta tre äppelskivor mot rätten, häll det brynta smöret över toppen och garnera med lite gräslök.