Trattkantarellsoppa med hare och ostgratinerat tunnbröd

Foto: TV4
Trattkantarellsoppa med hare och ostgratinerat tunnbröd
24 ingredienser
1 min
Krämig soppa med vilt på pinne. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där vanliga amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.
Dryck: Till soppan passar ett torrt, fylligt och smakrikt vitt vin ypperligt, gärna av druvan Chardonnay. Giancarlo Ceci. Chardonnay. (Italienskt, KRAV-odlade druvor)
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Soppa
- 1 dl torkade trattkantareller
- 2 schalottenlökar, finhackade
- 4 msk smör (el margarin)
- 4 msk vetemjöl
- 1,2 l vatten
- 2 grönsaksbuljongtärningar
- 2 dl crème fraîche (inte lätt!)
- 1 tsk tomatpuré
- 3,5 krm salt
- 2,5 krm vitpeppar
- 2,5 krm svartpeppar
- 2 krm citron, pressad
- gräslök, finhackad
Hare
- 3 dl rött vin
- 0,5 gul lök, finhackad
- 2 msk soja
- 1 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
- 1,5 tsk timjan
- 2 harytterfilé, finputsad
- 2 msk smör, till stekning
- 0,5 tsk vitpeppar
Ostgratinerat tunnbröd
- 1 bit tunnbröd (kaka)
- 3 dl Västerbottensost, riven
Gör så här
- Soppa: Smula sönder det mesta av svampen i handen, blötlägg i en skål med 2 dl av vattnet, låt stå i minst en halvtimme. Obs, vattnet ska användas i soppan senare.
- Fräs den finhackade löken i smör på svag värme i några minuter. Lägg i den blötlagda, avrunna svampen (krama ur vattnet) och fräs i 5-10 minuter.
- Dofta över vetemjölet och rör om. Späd med vattnet, lite i taget, rör så att mjölet löser sig. Använd även vattnet från den blötlagda svampen. Smula ner buljongtärningarna.
- Koka på svag värme i ca 20 minuter. Vispa ned creme fraiche och tomatpuré. Smaksätt med salt och peppar. Smaka av med lite citron (var försiktig, det kan lätt bli för mycket!) Soppan kan med fördel göras i förväg.
- Hare: Blanda vin, lök, soya och kryddor till en marinad. Lägg marinaden och köttet i en plastpåse och låt marinera helst över natten. Bryn köttet i en het panna, ej så het så det bränns, runt om. Tillsätt salt och vitpeppar. Det tar ca 3-5 minuter. Köttet ska inte ha stekts helt igenom. Ta upp köttet och linda in i folie och låt köttet eftersteka i foliepaketet. Om köttet hinner kallna innan servering gör det inte så mycket eftersom det ska serveras med den varma soppan.
- Tunnbröd: Fördela den rivna osten på tunnbrödet. Gratinera i ugnen tills osten smält. När brödet kallnat, bryt bitar av brödet.
- Servering:Häll upp soppan i små skålar. Skär haren i mindre bitar och trä upp på korta grillspett. Ställ spettet i soppan. Strö över finhackad gräslök. Servera med ett par bitar av tunnbrödet vid sidan om.