Marulk, lax och jätteräkor med saffransris

Marulk, lax och jätteräkor med saffransris
Foto: TV4
Från TV4

Det är inte svårt alls att laga den här vackra rätten. Det går ganska snabbt och är dessutom smalt. En bra festrätt!

I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av stora tropiska räkor orsakar. Läs mer här »

26 januari 2009
4

Du behöver

  • 250 g laxfié
  • 250 g marulkfilé
  • 12 jätteräkor
  • 0,25 g saffran (1/2 paket)
  • 4 portioner ris

Vitvinsås:

  • 1 schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2,5 dl vitt vin
  • 2,5 dl fiskbuljong
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm malen vitpeppar

Till dekoration:

  • 4 citronklyftor
  • gräslök

Gör så här

  1. Koka upp vatten med saffran i. Häll i riset och koka det enligt anvisningara på paketet.
  2. Vitvinsås: Finhacka schalottenlöken och smält smöret i en kastrull. Fräs schalottenlöken i smöret utan att den tar färg. Ta av från värmen och rör ner mjölet. Koka upp vinet och buljongen i en annan kastrull. Ställ tillbaka den första kastrullen på plattan. Späd redningen med vätskan, lite i taget. Rör hela tiden. Krydda med salt och peppar. Låt såsen puttra på svag värme utan lock i 10 minuter. Rör om då och då. Sila såsen.
  3. Skär fisken i mindre bitar. Lämna jätteräkorna hela. Tillaga räkor, lax och marulk separat eftersom de har olika koktid. Sjud laxen i lättsaltat vatten tills den är genomkokt. Sjud marulken på samma sätt. Koka jätteräkorna någon minut tills de är genomkokta. Dekorera med citron och gräslök.
Kommentera receptet
hosterbjudande

Fler goda recept