Boeuf Bourguignon à la Mange Schmidt

Foto: TV4
Boeuf Bourguignon à la Mange Schmidt
14 ingredienser
1h
Serveras med mandelpotatismos. Fransk köttgryta som passar bäst på vintern. /Mange Schmidt
Vintips
Bordeaux 3958 Château de Seguin
Mange bjöd även på
Äppelpaj med hemgjord vaniljglass
Kolla in alla recept på
Receptet är från programmet Klockan åtta hos stjärnorna och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
- 500 g högrev
- 3-4 skivor bacon (eller sidfläsk)
- 1 gul lök
- 12 steklökar
- 2 morötter
- 3 klyftor vitlök
- 8 champinjoner
- 2-3 msk vetemjöl
- 3-4 dl rött vin
- 2 dl kalvfond
- 2 msk tomatpuré
- 0,1-1 msk torkad timjan
- 3 lagerblad
- persilja, till garnering
Gör så här
- Skär köttet i cirka 3 cm stora tärningar.
- Bryn det i omgångar i en stekpanna och lägg över i en rymlig gryta efter hand.
- Skär morötterna och skiva löken.
- Fräs dem lätt och lägg över i grytan, salta och peppra.
- Pudra över mjölet och rör om under uppvärmning så att mjölet fördelar sig jämnt över kött och grönsaker.
- Häll på vin och buljong så att det täcker.
- Tillsätt kalvfond, tomatpuré, timjan, lagerblad och koka upp under omrörning.
- Låt grytan småputtra tills köttet är mört, det tar cirka 1-2 timmar.
- Skala smålökarna.
- Låt dem torka och fräs i smör.
- Häll på en skvätt vatten och koka lökarna mjuka.
- Dela champinjonerna om de är stora.
- Koka svampen torr i stekpanna, tillsätt en klick smör och bryn svampen.
- Klipp baconet i strimlor och bryn det lätt.
- Koka upp grytan och tillsätt smålökar, svamp och bacon.
- Låt sjuda några minuter.
- Smaka av med salt och peppar.
- Servera med mandelpotatismos och klippt persilja som garnering.