Äppelpaj med hemgjord vaniljglass

Foto: TV4
Äppelpaj med hemgjord vaniljglass
13 ingredienser
En klassiker på efterrättsbordet. Äppelpajen serveras med en hemgjord vaniljglass.
Vintips från Mange
72150 Dolcetta dÁlba San Rocco DOC
Mange bjöd även på
Boeuf Bourguignon med mandelpotatismos
Kolla in alla recept på
Receptet är från programmet Klockan åtta hos stjärnorna och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Paj
- 3-4 äpplen
- 1 tsk malen kanel
- 1 msk strösocker
- 0,5 tsk kardemumma
- smör, till pajformen
Smuldeg
- 100 g smör (eller margarin)
- 2 msk strösocker
- 2 dl vetemjöl
Glass
- 6 äggulor
- 2,5 dl grädde
- 2,5 dl mjölk
- 1 vaniljstång
- 1,5 dl strösocker
Gör så här
Paj
- Skala och skiva äpplena i jämntjocka skivor.
- Pudra dem med kanel och socker.
- Lägg äpplena i en smord form.
- Krydda med kardemumma.
Smuldeg
- Värm ugnen till 200 grader.
- Blanda ihop ingredienserna och smula över äpplena.
- Ställ in formen i ugnen och grädda tills kakan har fått färg, cirka 20 minuter.
Glass
- Häll grädde och mjölk i en stor kastrull.
- Dela vaniljstången på längden.
- Skrapa ur vaniljfröna och rör ut i mjölken.
- Tillsätt också de urgröpta vaniljstängerna.
- Värm gräddmjölken, koka upp den och rör om då och då, var noggrann så inte gräddmjölken kokar över eller bränns.
- Ta av kastrullen från värmen och låt stå och svalna lite medan du vispar ägg och socker.
- Vispa ägg och socker fluffigt i en bunke några minuter - helst med en elvisp.
- Tillsätt den heta gräddmjölken till äggskummet under kraftig vispning (eventuellt med elvispen).
- Häll tillbaks glassblandningen i kastrullen igen och värm sakta under omrörning till 85 grader - precis under kokpunkten då glassmeten börjar tjockna och första bubblan kommer.
- Koka ej - för då spricker och grynar sig glassmeten.
- Häll upp glassmassan i en bunke.
- Sila eventuellt glassmassan genom en sil om den är klumpig.
- Kyl i vattenbad.
- Ta upp vaniljstången.
- Kör glassmeten i en glassmaskin.