Mandeltorsk

Jonas Lagerström KK

Mandeltorsk

19 ingredienser

Mandeltork med potatis är en klassisk rätt som alltid är uppskattad både till vardag och helg.

Ingredienser

Torsk

  • ca 800 g torskrygg
  • salt
  • strösocker
  • matolja

Mandelsmör

  • 150 g smör
  • 300 g marconamandel

Mandelsås

  • 2 schalottenlökar
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl fond (från benen)
  • 2 dl grädde
  • mandelolja, rostad
  • salt
  • citron

Potatis

  • 1 kg delikatesspotatis
  • 2 silverlökar
  • dill

Servering

  • 1 dl olja
  • 0,5 dl marconamandel
  • dill

Gör så här

Torsk

  1. Portionera torsken i fina bitar.
  2. Blanda 1 del socker och 2 delar salt och strössla över fisken ca 15 minuter före tillagning. Låt temperera.

Mandelsmör

  1. Bryn smöret och mixa ner marconamandeln. Stryk krämen på en plåt och låt svalna. Stansa ut cirklar och lägg på fisken vid servering.

Mandelsås

  1. Fräs lök och olja i en kastrull. Tillsätt vin och fond och koka till hälften.
  2. Tillsätt grädde och koka ytterligare ca 10 minuter. Smaka upp med mandelolja, salt och citronjuice.

Potatis

  1. Koka potatisen i saltat vatten.
  2. Hyvla löken tunt och lägg i isvatten.
  3. Vänd upp potatisen med dill och löken och några droppar brynt smör.

Servering

  1. Värm upp 1 dl olja till ca 120 grader. Lägg ner 0,5 dl marconamandel och låt svalna.
  2. Pensla fisken med oljan och baka av på 120 grader till en innertemperatur på ca 35 grader.
  3. Skumma upp såsen innan servering och toppa med dill.