Lyxiga langos med smörstekta kantareller och comtémousse

Lyxiga langos med smörstekta kantareller och comtémousse
Foto: Daniel Lakatozs
Daniel Lakatosz 2019
Daniel Lakatosz 2019

Lyxiga langos med smörstekta kantareller och comtémousse

20 ingredienser

1,5 h

Langos kommer ursprungligen från Ungern och har blivit en folkkär rätt runt om i världen! Inte så konstigt då det är så gott! Ofta är langos lite större i storleken men jag tycker det är trevligt att servera dem lite mindre. Lyxigt? Absolut! Vem gillar inte kantareller? Här har jag smörstekt kantarellerna och gjort en sjukt god mousse på en fransk ost Comté. /Daniel

Receptet på langos räcker till 15 små langos så testa gärna Daniels topping med pulled chicken eller med krämig kräftröra också!

Dryckestips från Alf Tumble:

La Bastide Blanche
Bandol
Frankrika, nr 2262

Ingredienser

portioner stycken

Langos, ca 15 st

  • 1-2 potatisar mjöliga, med skal [1 stor eller 2 mindre]
  • 1,5 dl standardmjölk
  • 20 g jäst
  • 1 tsk florsocker
  • 2,5-3 dl vetemjöl + 0,5 dl till knådning
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 l olja

Comtémousse

  • 2 dl crème fraîche
  • 100 g färskost
  • 0,5 msk vitvinsvinäger
  • 70 g comtéost, finriven
  • salt
  • vitpeppar

Kantareller

  • 350-400 g kantareller
  • 3 msk smör
  • 0,5 dl gräslök, fint skuren
  • salt
  • svartpeppar

Topping

  • gräslök, fint skuren
  • riven comtéost

Gör så här

Langos

  1. Koka potatisen mjuk i saltat vatten i en kastrull. Skala och riv grovt på ett rivjärn.
  2. Värm mjölken fingervarm i en kastrull. Lägg smulad jäst och florsocker i en skål. Lös upp i lite av mjölken och låt dra ca 5 minuter.
  3. Häll mjölet i en bunke. Gör en grop i mitten och häll i jästblandningen. Tillsätt potatisen, salt och resterande mjölk. Rör ihop, lägg degen på ett mjölat bord och knåda till en slät och inte allt för fast deg. Lägg degen i en skål, häll över lite mjöl och täck med en kökshandduk. Låt jäsa ca 1 timme gärna på ett varmt ställe.
  4. Hetta upp olja till ca 160-180 grader i en kastrull eller en stekpanna. Skär degen i ca 15 bitar, platta ut dem något, likt små ovala pizzor. Fritera gyllenbruna i oljan och låt rinna av på hushållspapper. Fritera inte langosen för länge. Dom ska bli mer gyllene i kanterna och blekare i mitten. Låt svalna något innan du lägger på toppingen.

Comtémousse

  1. Vispa crème fraiche i ca 3-5 minuter tills den börjar bli fast. Ha i mjukost och vitvinsvinäger. Vispa ytterligare i nån minut. Vänd i osten och smaka av med salt och peppar. Plasta och ställ i kylen i ca 30 minuter.

Kantareller

  1. Rensa och borsta kantarellerna noga. Skär i mindre bitar om det är stora kantareller. Lägg kantarellerna i en gjutjärnspanna, hetta upp och låt vätskan som bildas ånga bort. När all vätska är borta, ha i smör och gräslök. Stek i några minuter och smaka av med salt och peppar.
  2. Toppa din langos med kantareller, comtémousse, gräslök och riven comtéost.