Lyxiga langos med pulled chicken och guacamole

Lyxiga langos med pulled chicken och guacamole
Foto: Daniel Lakatozs
Daniel Lakatosz 2019
Daniel Lakatosz 2019

Lyxiga langos med pulled chicken och guacamole

27 ingredienser

1,5 h

Langos kommer ursprungligen från Ungern och har blivit en folkkär rätt runt om i världen! Inte så konstigt då det är så gott! Ofta är langos lite större i storleken men jag tycker det är trevligt att servera dem lite mindre. Det här receptet kan jag nog inte beskriva hur gott det är, ni måste prova själva! /Daniel

Receptet på langos räcker till 15 små langos så testa gärna Daniels topping med krämig kräftröra eller med smörstekta kantareller också!

Dryckestips från Alf Tumble:

Franziskaner
Veteöl
Tyskland, nr 1687

Ingredienser

portioner stycken

Langos, ca 15 st

  • 1-2 potatisar mjöliga, med skal [1 stor eller 2 mindre]
  • 1,5 dl standardmjölk
  • 20 g jäst
  • 1 tsk florsocker
  • 2,5-3 dl vetemjöl + 0,5 dl till knådning
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 l olja

Pulled chicken

  • vatten
  • 2 kycklingbuljongtärningar
  • 3 kycklingfiléer
  • 2 avokador
  • 1 tomat
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 1 kruka koriander
  • 1 limefrukt
  • 1 msk honung
  • 0,5 dl crème fraîche
  • salt
  • svartpeppar

picklad rödlök

  • 1 del ättikssprit
  • 2 delar strösocker
  • 3 delar vatten
  • 2 rödlökar, skuren i tunna ringar
  • 1 limefrukt, juice

Topping

  • koriander
  • limefrukt

Gör så här

Langos

  1. Koka potatisen mjuk i saltat vatten i en kastrull. Skala och riv grovt på ett rivjärn.
  2. Värm mjölken fingervarm i en kastrull. Lägg smulad jäst och florsocker i en skål. Lös upp i lite av mjölken och låt dra ca 5 minuter.
  3. Häll mjölet i en bunke. Gör en grop i mitten och häll i jästblandningen. Tillsätt potatisen, salt och resterande mjölk. Rör ihop, lägg degen på ett mjölat bord och knåda till en slät och inte allt för fast deg. Lägg degen i en skål, häll över lite mjöl och täck med en kökshandduk. Låt jäsa ca 1 timme gärna på ett varmt ställe.
  4. Hetta upp olja till ca 160-180 grader i en kastrull eller en stekpanna. Skär degen i ca 15 bitar, platta ut dem något, likt små ovala pizzor. Fritera gyllenbruna i oljan och låt rinna av på hushållspapper. Fritera inte langosen för länge. Dom ska bli mer gyllene i kanterna och blekare i mitten. Låt svalna något innan du lägger på toppingen.

Pulled chicken med guacamole

  1. Koka upp vatten ihop med buljongtärningarna i en kastrull. Lägg i kycklingfiléerna och låt småkoka under lock i ca 1 timme (kycklingen ska falla isär, då är den klar).
  2. Lägg kycklingfiléerna i en skål och dra isär köttet med 2 gafflar, ”pulled”.
  3. Mixa ihop avokado, tomat, vitlök, chili och koriander till en slät kräm. Blanda i limejuice, honung, crème fraiche och smaka av med salt och peppar.
  4. Blanda ihop guacamolen med den isärdragna kycklingen. Plasta och ställ i kylen till servering

Picklad rödlök

  1. Blanda ihop ättikssprit, kokande vatten och socker i en skål. Lägg i löken, pressa i limejuice och låt svalna helt (jag brukar ställa min i kylen).
  2. Toppa din langos med kyckling och guacamoleröran, picklad rödlök och koriander. Servera med limeklyftor.