Lyxiga langos med pulled chicken och guacamole

Lyxiga langos med pulled chicken och guacamole
Foto: Daniel Lakatozs
Daniel Lakatosz 2019
Daniel Lakatosz 2019

Lyxiga langos med pulled chicken och guacamole

10

9 steg att laga

27 ingredienser

1,5 h

Langos kommer ursprungligen från Ungern och har blivit en folkkär rätt runt om i världen! Inte så konstigt då det är så gott! Ofta är langos lite större i storleken men jag tycker det är trevligt att servera dem lite mindre. Det här receptet kan jag nog inte beskriva hur gott det är, ni måste prova själva! /Daniel

Receptet på langos räcker till 15 små langos så testa gärna Daniels topping med krämig kräftröra eller med smörstekta kantareller också!

Dryckestips från Alf Tumble:

Franziskaner
Veteöl
Tyskland, nr 1687

Ingredienser

portioner15 små langos

Langos, ca 15 st

  • 1-2 potatisar mjöliga, med skal [1 stor eller 2 mindre]
  • 1,5 dl standardmjölk
  • 20 g jäst
  • 1 tsk florsocker
  • 2,5-3 dl vetemjöl + 0,5 dl till knådning
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 l olja

Pulled chicken

  • vatten
  • 2 kycklingbuljongtärningar
  • 3 kycklingfiléer
  • 2 avokador
  • 1 tomat
  • 2 klyfta vitlök
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 1 kruka koriander
  • 1 limefrukt
  • 1 msk honung
  • 0,5 dl crème fraîche
  • salt
  • svartpeppar

picklad rödlök

  • 1 del ättikssprit
  • 2 delar strösocker
  • 3 delar vatten
  • 2 rödlökar, skuren i tunna ringar
  • 1 limefrukt, juice

Topping

  • koriander
  • limefrukt

Gör så här

  1. Langos
    Koka potatisen mjuk i saltat vatten i en kastrull. Skala och riv grovt på ett rivjärn.
  2. Värm mjölken fingervarm i en kastrull. Lägg smulad jäst och florsocker i en skål. Lös upp i lite av mjölken och låt dra ca 5 minuter. Häll mjölet i en bunke. Gör en grop i mitten och häll i jästblandningen. Tillsätt potatisen, salt och resterande mjölk. Rör ihop, lägg degen på ett mjölat bord och knåda till en slät och inte allt för fast deg. Lägg degen i en skål, häll över lite mjöl och täck med en kökshandduk. Låt jäsa ca 1 timme gärna på ett varmt ställe.
  3. Hetta upp olja till ca 160-180 grader i en kastrull eller en stekpanna. Skär degen i ca 15 bitar, platta ut dem något, likt små ovala pizzor. Fritera gyllenbruna i oljan och låt rinna av på hushållspapper. Fritera inte langosen för länge. Dom ska bli mer gyllene i kanterna och blekare i mitten. Låt svalna något innan du lägger på toppingen.
  4. Pulled chicken med guacamole
    Koka upp vatten ihop med buljongtärningarna i en kastrull. Lägg i kycklingfiléerna och låt småkoka under lock i ca 1 timme (kycklingen ska falla isär, då är den klar).
  5. Lägg kycklingfiléerna i en skål och dra isär köttet med 2 gafflar, ”pulled”.
  6. Mixa ihop avokado, tomat, vitlök, chili och koriander till en slät kräm. Blanda i limejuice, honung, crème fraiche och smaka av med salt och peppar.
  7. Blanda ihop guacamolen med den isärdragna kycklingen. Plasta och ställ i kylen till servering
  8. Picklad rödlök
    Blanda ihop ättikssprit, kokande vatten och socker i en skål. Lägg i löken, pressa i limejuice och låt svalna helt (jag brukar ställa min i kylen).
  9. Toppa din langos med kyckling och guacamoleröran, picklad rödlök och koriander. Servera med limeklyftor.
TIPS!
läs mer
Matvetesallad med fetaost

Matiga sallader för alla smaker

Här har vi samlat enkla, goda sallader från våra kockar

Läs mer