Lyxiga langos med krämig kräftröra

Lyxiga langos med krämig kräftröra
Foto: Daniel Lakatosz
Daniel Lakatosz 2019
Daniel Lakatosz 2019

Lyxiga langos med krämig kräftröra

19 ingredienser

1,5 h

Langos kommer ursprungligen från Ungern och har blivit en folkkär rätt runt om i världen! Inte så konstigt då det är så gott! Ofta är langos lite större i storleken men jag tycker det är trevligt att servera dem lite mindre. Nästan alla älskar skagenröra. Nu i augusti månad passar det väl att äta kräftor? /Daniel

Receptet på langos räcker till 15 små langos så testa gärna Daniels topping med pulled chicken eller med smörstekta kantareller också!

Dryckestips från Alf Tumble:

Palmer & Co, Brut Reserve
Champagne
Frankrike, nr 7372

Ingredienser

portioner

Langos, ca 15 st små

  • 1-2 potatisar mjöliga, med skal [1 stor eller 2 mindre]
  • 1,5 dl standardmjölk
  • 20 g jäst
  • 1 tsk florsocker
  • 2,5-3 dl vetemjöl + 0,5 dl till knådning
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 l olja

Krämig kräftröra

  • 400 g kräftstjärtar i lake
  • 1,5 dl majonnäs
  • 1 dl färskost
  • 0,5 msk citronsaft
  • 3 salladslökar, skuren
  • 1 dl dill, finhackad
  • vitpeppar
  • salt
  • en nypa cayennepeppar

Topping

  • Västerbottensost, riven
  • dill
  • citron, klyftor

Gör så här

Langos

  1. Koka potatisen mjuk i saltat vatten i en kastrull. Skala och riv grovt på ett rivjärn.
  2. Värm mjölken fingervarm i en kastrull. Lägg smulad jäst och florsocker i en skål. Lös upp i lite av mjölken och låt dra ca 5 minuter.
  3. Häll mjölet i en bunke. Gör en grop i mitten och häll i jästblandningen. Tillsätt potatisen, salt och resterande mjölk. Rör ihop, lägg degen på ett mjölat bord och knåda till en slät och inte allt för fast deg. Lägg degen i en skål, häll över lite mjöl och täck med en kökshandduk. Låt jäsa ca 1 timme gärna på ett varmt ställe.
  4. Hetta upp olja till ca 160-180 grader i en kastrull eller en stekpanna. Skär degen i ca 15 bitar, platta ut dem något, likt små ovala pizzor. Fritera gyllenbruna i oljan och låt rinna av på hushållspapper. Fritera inte langosen för länge. Dom ska bli mer gyllene i kanterna och blekare i mitten. Låt svalna något innan du lägger på toppingen.

Kräftröra

  1. Låt kräftstjärtarna rinna av ordentligt och krama ur den sista vätskan med händerna.
  2. Blanda alla ingredienser till kräftröran i en skål och smaka av med vitpeppar, salt och cayennepeppar (jag gillar kräftröran med lite sting i). Plasta och ställ i kylen till servering.
  3. Lägg kräftröran på din langos och toppa med riven västerbottenost och dill. Servera med citronklyftor.