Lyxiga langos med krämig kräftröra

1,5 h
4
Lyxiga langos med krämig kräftröra
Foto: Daniel Lakatosz

Langos kommer ursprungligen från Ungern och har blivit en folkkär rätt runt om i världen! Inte så konstigt då det är så gott! Ofta är langos lite större i storleken men jag tycker det är trevligt att servera dem lite mindre. Nästan alla älskar skagenröra. Nu i augusti månad passar det väl att äta kräftor? /Daniel

Receptet på langos räcker till 15 små langos så testa gärna Daniels topping med pulled chicken eller med smörstekta kantareller också!


Dryckestips från Alf Tumble:

Palmer & Co, Brut Reserve
Champagne
Frankrike, nr 7372

4 augusti 2017
Så väljer du ekorätt i fiskdisken
1,5 h
4

Du behöver

Langos, ca 15 st små

  • 1-2 mjöliga potatisar med skal (1 stor eller 2 mindre)
  • 1,5 dl fet mjölk
  • 20 g jäst
  • 1 tsk florsocker
  • 2,5-3 dl vetemjöl + 0,5 dl till knådning
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 l olja

Krämig kräftröra

  • 400 g kräftstjärtar i lake
  • 1,5 dl majonnäs
  • 1 dl färskost
  • 0,5 msk citronjuice
  • 3 salladslökar, skuren
  • 1 dl dill, finhackad
  • vitpeppar
  • salt
  • en nypa cayennepeppar

Topping

  • västerbottenost, riven
  • dill
  • citronklyftor

Gör så här

  1. Langos
    Koka potatisen mjuk i saltat vatten i en kastrull. Skala och riv grovt på ett rivjärn.
  2. Värm mjölken fingervarm i en kastrull. Lägg smulad jäst och florsocker i en skål. Lös upp i lite av mjölken och låt dra ca 5 minuter. Häll mjölet i en bunke. Gör en grop i mitten och häll i jästblandningen. Tillsätt potatisen, salt och resterande mjölk. Rör ihop, lägg degen på ett mjölat bord och knåda till en slät och inte allt för fast deg. Lägg degen i en skål, häll över lite mjöl och täck med en kökshandduk. Låt jäsa ca 1 timme gärna på ett varmt ställe.
  3. Hetta upp olja till ca 160-180 grader i en kastrull eller en stekpanna. Skär degen i ca 15 bitar, platta ut dem något, likt små ovala pizzor. Fritera gyllenbruna i oljan och låt rinna av på hushållspapper. Fritera inte langosen för länge. Dom ska bli mer gyllene i kanterna och blekare i mitten. Låt svalna något innan du lägger på toppingen.
  4. Kräftröra
    Låt kräftstjärtarna rinna av ordentligt och krama ur den sista vätskan med händerna.
  5. Blanda alla ingredienser till kräftröran i en skål och smaka av med vitpeppar, salt och cayennepeppar (jag gillar kräftröran med lite sting i). Plasta och ställ i kylen till servering.
  6. Lägg kräftröran på din langos och toppa med riven västerbottenost och dill. Servera med citronklyftor.
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Kastruller från kända varumärken

Kastruller från kända varumärken Se fler

Fler goda recept