Lyxig avokadosoppa med löjrom

lyxig avokadosoppa med löjrom
Foto: Katarina Kling
Katarina Kling
Katarina Kling

Lyxig avokadosoppa med löjrom

21 ingredienser

En lyxig krämig soppa som serveras med minilangos. Den perfekta kombinationen när du vill servera något riktigt speciellt.

Ingredienser

portioner förrättsportioner
  • 2 avokador (mogna)
  • 5 dl hönsbuljong, kall
  • 2 dl vispgrädde
  • salt
  • svartpeppar

Topping

  • 80 g löjrom
  • 0,5 rödlök
  • 2 dl crème fraîche
  • färsk dill
  • citron
  • löjrom
  • crème fraîche
  • rödlök
  • dill
  • citron

Minilangos 14 stycken

  • 25 g jäst
  • 2 dl vatten, kallt
  • 1 kokt potatis, skalad
  • 6 dl vetemjöl (ca)
  • 1 tsk salt
  • 0,5 l frityrolja

Gör så här

Soppa

  1. Dela avokadon, gröp ur köttet och mixa ihop med hönsbuljongen.
  2. Vispa grädden med elvisp några minuter tills den börjar tjockna och blanda ner i avokado- blandningen. Smaka av med salt och peppar.
  3. Toppa soppan med en rejäl klick löjrom, skalad och hackad rödlök, crème fraiche, färsk dill och skivor av citron.

Minilangos

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör tills jästen har löst sig.
  2. Riv den kokta potatisen i en bunke och rör ihop med mjölet. Tillsätt jästblandningen och saltet. Arbeta ihop till en slät deg och låt jäsa under bakduk i cirka 1 timme.
  3. Ta upp degen på en mjölad bänk och kavla ut tills den är 1 centimeter tjock. Stansa ut cirka 14 rundlar 6–7 centimeter i diameter och lägg på ett fat. Låt jäsa i cirka 15 minuter.
  4. Hetta upp olja i en kastrull till 160–180 grader och fritera bröden i omgångar, cirka 2 minuter per sida. Ta upp langosen och låt dem rinna av på hushållspapper.
  5. Toppa de friterade bröden med löjrom, crème fraiche, skalad och hackad rödlök, dill och skivor av citron.