Lökpaj med kantareller och cheddar
Lökpaj med kantareller och cheddar
18 ingredienser
40 m
Den här ljuvliga pajen med lök, kantareller, cheddarost och krondill är en perfekt rätt att servera till kräftorna.
Ingredienser
Pajdeg
- 125 g smör, kallt
- 3,5 dl vetemjöl
- 1 ägg
- 2 msk vatten
- ca 0,5 krm salt
- 1 krm dillfrö, stött
Fyllning
- ca 1 l kantareller
- 2 salladslökar (sommarlök)
- 3 klyftor vitlök
- 1 kruka gräslök
- 2 msk olivolja
- 1 msk smör
- salt
- vitpeppar
- 1 dl grädde
- 1 dl cheddarost, riven
- 1 tsk dijonsenap
- 1 ägg
Gör så här
Pajdeg
- Skär smöret i kuber och blanda med mjöl, ägg, vatten, salt och dillfrön.
- Knåda degen tills den är slät.
- Låt vila i kylen i 30 minuter.
- Kavla sedan ut degen med lite mjöl.
- Skär bort några degremsor till garnering på toppen.
- Lägg degen i en form och förgrädda den i ugnen på 180 grader i 10 minuter.
Fyllning
- Dela kantarellerna och skär löken i fina klyftor.
- Skiva vitlöken och skär gräslöken fint.
- Stek kantareller, lök och vitlök på medelhög värme i 3–5 minuter i olivolja och smör. Tillsätt salt och vitpeppar.
- Dra pannan åt sidan när svampen och löken börjar ta färg och bli krispiga. Låt svalna något.
- Tillsätt grädde, ost, dijonsenap, gräslök och ägg i pannan med svampen.
- Ta ut pajformen från ugnen och fyll den med blandningen. Lägg degremsorna på toppen.
- Baka pajen på 180 grader i 25–30 minuter.