Lökpaj med kantareller och cheddar

Lökpaj med kantareller och cheddar
Foto: Tv4
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Lökpaj med kantareller och cheddar

18 ingredienser

40 m

Den här ljuvliga pajen med lök, kantareller, cheddarost och krondill är en perfekt rätt att servera till kräftorna.

Ingredienser

portioner paj

Pajdeg

  • 125 g smör, kallt
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 2 msk vatten
  • ca 0,5 krm salt
  • 1 krm dillfrö, stött

Fyllning

  • ca 1 l kantareller
  • 2 salladslökar (sommarlök)
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 kruka gräslök
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 dl grädde
  • 1 dl cheddarost, riven
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 ägg

Gör så här

Pajdeg

  1. Skär smöret i kuber och blanda med mjöl, ägg, vatten, salt och dillfrön.
  2. Knåda degen tills den är slät.
  3. Låt vila i kylen i 30 minuter.
  4. Kavla sedan ut degen med lite mjöl.
  5. Skär bort några degremsor till garnering på toppen.
  6. Lägg degen i en form och förgrädda den i ugnen på 180 grader i 10 minuter.

Fyllning

  1. Dela kantarellerna och skär löken i fina klyftor.
  2. Skiva vitlöken och skär gräslöken fint.
  3. Stek kantareller, lök och vitlök på medelhög värme i 3–5 minuter i olivolja och smör. Tillsätt salt och vitpeppar.
  4. Dra pannan åt sidan när svampen och löken börjar ta färg och bli krispiga. Låt svalna något.
  5. Tillsätt grädde, ost, dijonsenap, gräslök och ägg i pannan med svampen.
  6. Ta ut pajformen från ugnen och fyll den med blandningen. Lägg degremsorna på toppen.
  7. Baka pajen på 180 grader i 25–30 minuter.