Lökpaj
Lökpaj
19 ingredienser
1 h + tid i kyl
"Det här är en liten blinkning till gubbröra, men i form av en paj. Löken är rejält brynt så pajen blir lite knäckig i smaken. Tillsammans med ansjovis blir det en härlig kombination." /Klas Lindberg
Ingredienser
Pajdeg
- 3 dl vetemjöl
- 125 g smör
- 2 msk vatten
- 1 krm salt
Fyllning
- 4 gula lökar, fint strimlade
- 1 dl vitt vin
- rapsolja
- 1 ägg
- 0,5 dl grädde
- salt
Ostkräm
- 0,5 dl grädde
- 0,5 dl crème fraîche
- 1 ägg
- 1 äggula
- salt
- 50 g ost, riven (lagrade)
Dekor
- ansjovisfilé (1 filé per bit)
- rödlök, isad och hyvlad
- dill
Gör så här
Pajdeg
- Mixa ihop alla ingredienser till degen snabbt. Låt vila i kylen i 30 minuter.
- Fodra en liten pajform som är ca 20 cm i diameter. Kyl sedan degen igen ordentligt i 30 minuter.
- Förgrädda skalet i 10 minuter på 200 grader.
Fyllning
- Fräs löken långsamt tills den blir helt mjuk och fått lite färg.
- Tillsätt vinet och låt koka ihop helt, smaksätt med salt.
- Blanda löken med ägg och grädde. Fördela sedan fyllningen i skalet.
- Baka pajen i ugnen på 180 grader tills pajen stelnat, ca 15–20 minuter. Låt svalna ca 30 minuter innan servering
Ostkräm
- Sjud i alla ingredienserna utom osten till en len kräm. Tillsätt osten och rör tills den smält.
- Låt krämen stelna i kylen i ca 2 timmar. Den är även kanon att spritsa på t.ex. rökt lax eller till en canapé med lite löjrom
Dekor
- Dekorera pajen med ansjovisfiléer, ostkrämen, dill och tunt hyvlad rödlök. Lägg gärna löken i iskallt vatten i 30 minuter, så blir den mildare och krispig.