Löjrom med picklad rödlök och räkor

POPULÄRT
Löjrom med picklad rödlök och räkor
Foto: Tv4

Löjrom med picklad rödlök och räkor

Av: Matilda - Älvsbyn

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

30 m

Löjrom med picklad rödlök, räkor och hembakade chips passar perfdetk som en lyxig förrätt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Picklad rödlök

  • 2 rödlökar, hackade
  • 3-4 dl vatten
  • 0,5 dl strösocker
  • 3 msk ättiksprit 12 %
  • salt

Chips

  • 2 potatisar
  • 2 rödbetor
  • frityrolja (eller rapsolja)
  • salt

Servering

  • 2,5 dl smetana
  • 24 skalade räkor
  • 200 g Kalix löjrom
  • dill

Gör så här

Picklad rödlök

  1. Skala och hacka löken. Lägg hacket i en burk.
  2. Koka upp vatten, socker, ättika och salt tills sockret löst upp sig. Häll den varma lagen över löken och låt svalna. Gör det gärna dagen före servering.

Chips

  1. Tvätta potatisen ren (behåll skalet på) torka av med papper.
  2. Skiva potatisen tunt med hjälp av potatisskalare eller mandolin, sila potatisen så all stärkelse försvinner. Torka av chipsen med papper.
  3. Skala rödbetan och skiva även den tunt. Värm oljan i en kastrull eller fritös till 160 grader. Fritera potatisen och rödbetorna i omgångar tills de är gyllenbruna och krispiga (ca 3 minuter). Lägg dem sedan att rinna av på hushållspapper.

Servering

  1. Lägg en strimma av smetana på tallriken, små klickar av löjrom, några räkor, den picklade löken och chipsen.
  2. Avsluta med att garnera med dill. Servera de resterande chipsen i en skål vid sidan om, för man vill gärna ha fler.