Leilas grundrecept på färsk pasta

Leilas grundrecept på färsk pasta
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Leilas grundrecept på färsk pasta

3 ingredienser

Det här är en enkel jättegod deg som är lätt att arbeta med i pastamaskinen. Degen räcker gott och väl till valfri pasta för 4 personer och om man gör ravioli så räcker det till cirka 25–30 stycken. Det blir cirka 6 portioner.

Här hittar du recept där du kan använda din deg:
Färsk Ravioli med skinka
Karamelli-Ravioli med färsk ricotta
Salviabrynt smör med honung
Vaniljsås med rosmarin till färsk pasta

Ingredienser

portioner
  • 5 dl durumvetemjöl
  • 4 ägg (ekologiska)
  • polenta, till plåten (polentamjöl)

Gör så här

  1. Mät upp mjölet på ett bakbord.
  2. Gör en stor grop i mitten.
  3. Knäck äggen i gropen och vispa upp dem med en gaffel.
  4. Vispa in mjölet i äggen med hjälp av en gaffel, lite mjöl i taget.
  5. Mjöla händerna när degen börjar gå ihop och knåda den slät, len och elastisk i cirka 10 minuter.
  6. Täck degen med plastfolie och låt den vila minst 30 minuter i kyl innan den kavlas ut.
  7. Dela degen i 4 bitar.
  8. Täck 3 av dem med plastfilm och lägg in dem i kylen.
  9. Platta ut pastadegen med fingrarna och kör den genom pastamaskinens tjockaste nivå, medan du vevar.
  10. Kavla degen genom maskinens alla nivåer fram till önskad tjocklek. Halvera pastaarket om det blir alldeles för långt.
  11. Forma till valfri pasta, spagetti, tagliatelle eller ravioli.
  12. Koka pastan al dente i cirka 3 minuter i välsaltat vatten.