Leif Mannerströms grönkålssallad

Grönkålssallad
Foto: Tomas Yeh
Leif Mannerström 2018
Leif Mannerström 2018

Leif Mannerströms grönkålssallad

13 ingredienser

Grönkålen är ett måste för många på julbordet. Här är en sallad med fikon, äpple och valnötter. Receptet kommer från Mannerströms julkokbok.

Jens Dolks dryckestips
Landsort Lager, Nynäshamns Ångbryggeri, Sverige, 500 ml, art.nr 1466, 28,50 (5 Solar)

Snälleröds Ekologiska Snapsar, Sverige, 5x50ml, art.nr 184, 119 kr (4 Solar)

Jens egengjorda Mumma

Fler smakprov från Leifs julbord
Glöggsill
Farmors sillsallad
Jullax med stekta äpplen
Kokta rimmade revben
Julens fruktsallad med nötter
Kanelbrûlée

Läs mer om Mannerströms julkokbok

Ingredienser

portioner
  • 300 g grönkål
  • 0,5 gul lök
  • 4 färska fikon
  • 1 äpple
  • 0,5 dl majonnäs
  • 1,5 dl crème fraîche
  • 2 dl valnötter, rostade
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Till garnering

  • 4 färska fikon, i klyftor
  • 1 apelsin, i fina skivor
  • 1 msk salladslök, strimlad
  • stjärnanis

Gör så här

  1. Skölj och finstrimla grönkålen.
  2. Skala och skiva löken tunt.
  3. Skiva fikonklyftorna.
  4. Kärna ur och finstrimla äpplet.
  5. Rör ihop majonnäs och crème fraiche i en bunke.
  6. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda väl till en krämig sallad.
  7. Smaka av med salt och peppar.