Hummer thermidor - gratinerad hummer
Hummer thermidor - gratinerad hummer
15 ingredienser
30 min
Gratinerad hummer med svampstuvning. Lite meckigt men en underbart god förrätt till nyår! Fryst hummer duger utmärkt till denna svampgratinerade sötnos.
_Text, recept och matstyling: Liselotte Forslin/Söderberg agentur
Foto: Ulrika Ekblom/Söderberg agentur
Styling: Jenny Norstedt och Ulrika Ekblom.
Smycken och accessoarer från Estelle, Herta, Euforica._
Ingredienser
Hummer thermidor
- 2 hummrar (färska eller djupfrysta ca 300 g/st)
- 100 g champinjoner, tärnade
- 0,5 schalottenlök, hackad
- 1 msk smör
- 1 msk vetemjöl
- 1 dl vispgrädde
- 1 dl fiskbuljong
- 2 msk cognac
- 0,5 krm cayennepeppar
- 0,5 msk citron, pressad
- salt (efter smak)
- 0,5 dl gruyèreost
- 1 msk ströbröd
Till servering
- citron, klyftor
- bladsallad
Gör så här
Hummer thermidor
- Tina din hummer i kylskåp över natten om den är fryst.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Klyv varje hummer på längden och se till att stjärt och sköld håller ihop.
- Ta ur köttet från stjärt och leder och ta bort magsäcken.
- Skär hummerköttet i små bitar och lägg sedan tillbaka det i hummerskalen.
Svampgratinering till hummer
- Lägg champinjoner i en kastrull och sätt på medelvärme.
- Låt nästan all vätska koka ur och tillsätt sedan smör och schalottenlök.
- Fräs i cirka 5 minuter.
- Strö över mjöl och vispa ner grädde och buljong.
- Låt sjuda utan lock cirka 5 minuter.
- Smaka av med konjak, kajennpeppar, citronsaft och eventuellt lite salt.
- Ställ hummerskalen i en ugnssäker form och fyll dem med stuvningen.
- Blanda ost och ströbröd och strö över.
- Gratinera i cirka 10 minuter.
- Servera din Hummer thermidor med citronklyftor och sallatsblad som förrätt till nyår!