Laxtartar med korianderfröolja, sesam och rödlök

Norbert Lang Kockarnas Kamp 2018
Norbert Lang Kockarnas Kamp 2018

Laxtartar med korianderfröolja, sesam och rödlök

4

7 steg att laga

15 ingredienser

1 dygn

Lika gott till förrätt som huvudrätt - laxtartar med koriander, marinerad rödlök och sesamdressing.

Som förrätt använd 60 g lax per person, som varmrätt 120 g per person.

Ingredienser

Laxtartar

  • fryst lax
  • rapsolja
  • korianderfrön, (2 msk per 1 dl olja)
  • salt
  • vitpeppar

Sesamoljedressing

  • 1 dl sesamolja
  • 1-2 limefrukt
  • chilifrukt
  • honung, flytande
  • vitlök
  • salt

Marinerad rödlök med färsk koriander

  • 2 rödlök, finhackas
  • 1-2 limefrukt, saften av
  • färsk koriander, finhackad
  • strösocker

Gör så här

  1. Laxtartar
    Rosta korianderfröna i stekpannan. Mixa med oljan, låt stå och dra någon dag i rumstemperatur.
  2. Efter tycke - sila av oljan, oljan förvaras sen i kylskåp.
  3. Tärna laxen, helst innan den är helt tinad. Tillsätt salt, vitpeppar och smaksätt med korianderfröoljan.
  4. Sesamdressing
    Pressa saften ur limen in i oljan.
  5. Kärna ur och finhacka chilin.
  6. Smaksätt efter eget tycke med kryddorna och honungen, rör ihop och låt stå och dra lite i rumstemperatur, förvaras sen i kylskåp.
  7. Marinerad rödlök med färsk koriander
    Blanda ihop och låt stå och dra i rumstemperatur, förvaras sen i kylskåp.