Laxpudding med gravad lax
Laxpudding med gravad lax
14 ingredienser
50 m
Krämig laxpudding med gravad lax, brynt smör, spenat och dill. Så gott!
Vill du grava egen lax? Titta på vår Se & gör-film om hur du gör.
FiskHusmanskost och receptklassikerLaxMatlådaPotatis, Kökets bästa receptSvensk/nordisk matVardagsmiddag
Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser
- 1 purjolök
- 1 rejäl bunte dill
- 800 g fast potatis, kokt och kall
- 400 g gravad lax
- 200 g färsk spenat
- 4 ägg
- 3 dl mjölk
- 1 dl vispgrädde
- salt
- vitpeppar
- smör
Till servering
- 150 g smör, brynt
- 200 g sockerärtor, kokta
- citron, klyftor
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skiva purjolök och stek mjukt i lite av smöret. Hacka dillen, men spara några vippor till garnering.
- Smörj en ugnsform med lite smör. Skiva potatis och bottna formen med ett lager potatisskivor. Täck över med ett lager skivad lax. Lägg sedan i hälften av spenaten, hälften av purjolöken och likaså den hackade dillen. Gör sedan om samma procedur och lägg slutligen ett lager potatis överst.
- Vispa ihop äggstanningen av ägg, mjölk och grädde. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar. Häll äggstanningen i formen och grädda i ca 30 minuter till puddingen fått fin färg och äggstanningen stannat.
- Ta ut laxpuddingen ur ugnen och lägg på dillvipporna. Servera med det brynt smör, sockerärtor samt citronklyftor.