• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Laxpudding med brynt smör och citron

Laxpudding med brynt smor och citron
Foto: TV4
Tom Sjöstedt 2016
Tom Sjöstedt 2016

Laxpudding med brynt smör och citron

8 steg att laga

14 ingredienser

1 h

Tom Sjöstedts recept på laxpudding är med extra mycket mjukstekt lök i, det ger en fin rundhet och sötma till laxpuddingen. 

Tips! Köp gärna lättrimmad lax eller rimma den lätt över natten. Rimningen gör fisken fastare i konsistensen. 

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 500 g lax, gärna lättrimmad
  • 800 g potatis, kokt och skalad
  • 3 gula lökar
  • 100 g smör, till löken
  • 4 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 citron, skalet
  • 1 knippe dill
  • salt
  • peppar

Brynt smör

  • 100 g smör
  • 1 citron

Garnering

  • dillvippa

Gör så här

  1. Laxpudding
    Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala och skiva löken. Svetta löken mjuk i mycket smör. Låt svalna.
  3. Skär laxen i cm-tjocka skivor. Skär även den kokta potatisen i cm-tjocka skivor.
  4. Blanda ihop ägg, grädde och mjölk. Smaka av med citronskal, salt och peppar.
  5. Börja med ett lager potatis i botten på en ugnssäker form. Lägg sedan på lök och dill. Skeda över lite äggstanning. Lägg på laxen och dill. Därefter äggstanning, lök och potatis. Avsluta med resten av äggstanningen.
  6. Grädda i ugnen ca 45 minuter tills äggstanningen har stannat. Tiden beror på höjden på laxpuddingen, så håll lite koll.
  7. Brynt smör
    Bryn smöret försiktigt under vispning i en kastrull. Avsluta med pressad citron vid servering.
  8. Servera laxpuddingen med det brynta smöret. Garnera med dillvippor.