Laxdumplings med krispiga primörer och sojadipp

POPULÄRT
koket.se
Laxdumplings med krispiga primörer och sojadipp
Foto: TV4/Mikael Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Laxdumplings med krispiga primörer och sojadipp

25 ingredienser

Ernst gör friterade dumplings med skandinaviska smaker i form av lax och pepparrot. Till de frasiga dumplingsarna serverar han friterad fänkål, en krispig primörsallad samt en söt sojadippsås. Tips! Välj de grönsaker du gillar och som är i säsong till primörsalladen.

Se Ernst Kirchsteiger laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Deg

  • 160 g vetemjöl
  • 100 g vatten

Fyllning

  • 150 g laxfilé
  • 2 salladslökar
  • 1-2 msk färsk pepparrot, finriven
  • 1-2 tsk sesamolja
  • salt
  • peppar

Primörsallad (ta de grönsaker du gillar)

  • 2 vita sparrisar, förvälld och skivad
  • 1 morot, tunt skivad
  • 4 rädisor, tunt skivad
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Friterad fänkål

  • 1 fänkål

Sojadipp

  • 2 msk honung
  • 2 msk teriyakisås
  • 2 msk japansk soja
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 msk sesamfrön, rostade
  • 1 citron, finrivet skal

Till servering

  • citron, i klyftor
  • färsk dill
  • rödbetsgroddar, eller solrosskott

Till fritering av dumplings

  • neutral olja, t ex rapsolja

Gör så här

  1. Blanda mjöl och vatten i en bunke. Knåda ihop till en smidig deg. Låt vila medan du förbereder resten.
  2. Skär laxen i mycket små bitar. Finhacka löken. Hacka ihop lök och lax så att det blir lite som en färs. Riv pepparroten och hacka även ihop den med lax och lök så att det blandas väl. Blanda allt med sesamolja, salt och peppar.
  3. Rör ihop alla ingredienser till dippsåsen. Ställ åt sidan.
  4. Kavla ut degen tunt, ca 2 mm tunn, på ett lätt mjölat bord. Stansa ut rundlar, ca 7-8 cm, med ett stort glas eller med en stansring.
  5. Pensla ena halvan av degrundeln med vatten.
  6. Lägg en klick, ca ½ msk av laxblandningen på varje rundel. Vik över degen, tryck till lätt och nyp därefter ihop kanten ordentligt.
  7. Värm olja i en kastrull eller fritös till 180 grader. Fritera dumplings i omgångar, vänd runt så att de får fin färg på bägge sidor. Lyft upp låt rinna av på hushållspapper.
  8. Skär fänkålen i klyftor på längden. Förväll dem i lättsaltat vatten. Ta upp och låt rinna av väl.
  9. Fritera fänkålen i samma olja som dumplingsarna.
  10. Vänd runt de tunt skurna grönsakerna med olivolja, salt och peppar.
  11. Lägg upp primörsalladen i botten på en tallrik eller ett större fat. Lägg därefter på fänkål och dumplings. Garnera med rödbetsgroddar, dill och citronklyftor. Ringla över lite av såsen och bjud resten i en skål vid sidan om.