Lammkorv med rotsakspytt och rosmarinmajonnäs

40 m
4 - 6
Lammkorv med rotsakspytt och rosmarinmajonnäs
Foto: Frederik Zäll
40 m
4 - 6

Du behöver

  • 8 Stensåkra lammkorvar
  • 800 g blandade rotsaker (palsternacka, morot, rotselleri, potatis eller dylikt)
  • 5 kvistar timjan
  • 1 äggula
  • 0,5 msk dijonsenap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • ca 2 dl naturell rapsolja
  • 5 kvistar rosmarin
  • 400 g surkål
  • 1 dl rött vin
  • smör, till stekning
  • rörsocker
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • morot eller palsternacka, för garnering

Gör så här

  1. Skala och tärna alla rotfrukterna i fina små tärningar. Koka upp lättsaltat vatten och förväll tärningarna i cirka 5 minuter. Häll av vattnet.
  2. Hetta upp en stekpanna med en rejäl klick smör. Lägg i rotfrukterna när smöret slutat fräsa, dra ned värmen till medelvarm. Vänd runt då och då. Salta, peppra och strö över repade timjansblad.
  3. Vispa under tiden ihop äggula med dijonsenap och vitvinsvinäger. Vispa därefter i rapsoljan droppvis till en tjock majonnäs. Repa bladen från rosmarinkvistarna, lägg stjälkarna åt sidan. Hacka och mortla sedan bladen tillsammans med en liten nypa salt och svartpeppar till en grön smet. Vänd ner smeten i majonnäsen. Smaka av med salt och peppar och låt stå svalt till servering.
  4. Hetta upp smör i en kastrull och fräs surkålen på medelvärme. Slå på vinet och strö över cirka en halv matsked rörsocker. Vänd runt och låt fräsa tills vinet dunstat nästan helt. Salta och peppra lätt, håll varmt.
  5. Hetta upp smör i en stekpanna tillsammans med rosmarinstjälkarna. När smöret slutat fräsa; stek korvarna, delade på hälften, till finfin färg runt om.
  6. Servera lammkorvarna med den delikata rotsakspytten, rödvinsbrässerad surkål och majonnäsen, smaksatt med rosmarin. Garnera med lite fint strimlad morot eller palsternacka.
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Stekpannor från kända varumärken

Stekpannor från kända varumärken Se fler

Fler goda recept