Kräftsoppa på egna kräftor

Kräftsoppa på egna kräftor
Foto: Tv4

Kräftsoppa på egna kräftor

Av: Marcus - Finspång

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

2 h

Smakrik och gräddig kräftsoppa där du tar tillvara på kräftornas skal som blir grunden till själva soppan. En hemslagen aioli att servera till pricken över i. Bjud gärna soppan med ett vitlöksbröd.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 2 kg kräftor [ca 20-25 st]
  • 2 msk cognac
  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 dl vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • 8 dl vatten
  • 1 msk tomatpuré
  • majsstärkelse
  • cayennepeppar
  • salt
  • peppar

Aioli

  • 2 äggulor
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk vinäger
  • 1,5 dl rapsolja
  • 0,5 dl olivolja
  • 1-2 klyftor vitlök
  • cayennepeppar
  • salt

Gör så här

Aioli

  1. Vispa ihop äggulor, senap och vinäger. Tillsätt oljorna i en försiktig stråle under konstant vispning. Smaksätt med pressad vitlök, salt och cayennepeppar.

Kräftsoppa

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala kräftorna och lägg undan kräftstjärtarna.
  3. Lägg kräftskalen på en plåt, häll på konjak och rosta dem i ugnen ca 10–15 minuter, passa så att de inte bränns.
  4. Skala och skiva morötter, selleri, vitlök och lök. Stek dessa på svag värme med fänkålsfröna tills löken är glansig. Lägg i de rostade kräftskalen, vin, grädde och tomatpuré.
  5. Låt sjuda på svag värme under lock i ca 1, 5 timme. Sila av soppan och låt sjuda vidare på låg värme i ca 30 minuter. Red av med lite majsstärkelse utrört i kallt vatten.
  6. Smaka av med salt, peppar och cayennepeppar.
  7. Lägg kräftstjärtarna på botten av en djup tallrik, lägg på en tesked aioli och häll på den varma soppan runt om. Servera med vitlöksbröd.