• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Köttbullar med potatismos och gräddig löksås

POPULÄRT
Köttbullar med potatismos och gräddig löksås
Tom Sjöstedt 2016
Tom Sjöstedt 2016

Köttbullar med potatismos och gräddig löksås

8 steg att laga

23 ingredienser

45 m

Tom Sjöstedts recept på klassiska köttbullar med mandelpotatismos, gräddig löksås.

Servera gärna med Toms rårörda lingon och pressgurka med persilja.

Ingredienser

4 portioner

Köttbullar

  • 500 g nötfärs
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl ströbröd
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk malen kryddpeppar
  • salt
  • svartpeppar
  • smör, till stekning
  • 2 msk persilja, strimlad

potatismos

  • 600 g mjölig potatis, gärna mandelpotatis, skalad
  • 2 dl mjölk
  • 1 lagerblad
  • 5 svartpepparkorn
  • muskot, riven
  • 150 g smör, kallt och skuret, i tärningar

Gräddig löksås

  • 3 gula lökar, tunt skivade
  • 2 msk smör
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 dl oxbuljong
  • 3 tsk dijonsenap
  • 2 dl grädde

Gör så här

  1. Köttbullar
    Blanda samman alla ingredienserna till en homogen färs förutom persiljan. Smaka av med salt och svartpeppar.
  2. Rulla till köttbullar och stek färdiga i mycket smör. Tillsätt persiljan precis innan servering.
  3. Potatismos
    Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av och ånga bort vätskan.
  4. Koka upp mjölken med lagerblad och peppar. Sila bort kryddorna.
  5. Pressa potatisen och blanda upp med mjölk och smör. Smaka av med muskotnöt, socker och salt.
  6. Gräddig löksås
    Stek löken sakta i smöret minst 10-15 minuter.
  7. Slå på vinäger, buljong, senap och grädde och låt koka ihop. Smaka ev. av med salt.
  8. Servering
    Servera nystekta köttbullar med moset, löksåsen, pressgurka och rårörda lingon.