Kolja med blåmusslor, saffran och spetskål

Kolja med blåmusslor, saffran och spetskål
Albin EdbergLouise Johansson Kockarnas kamp
Albin EdbergLouise Johansson Kockarnas kamp

Kolja med blåmusslor, saffran och spetskål

20 ingredienser

1 h

Den här gyllene rätten är full av smak av saffran och musslor. En perfekt rätt att njuta av i höstrusket.

Ingredienser

portioner

Kolja

  • 600 g kolja
  • 2 msk salt
  • 1 l vatten
  • 2 msk smör

Blåmusslor

  • 1 förp blåmusslor
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 schalottenlökar
  • 2 dl vitt vin
  • 3 dl mjölk

Smörsås med saffran

  • 0,5 citron
  • 1 g saffran
  • 1 msk cognac
  • 2,5 dl musselbuljong
  • 200 g smör
  • 0,5 tsk salt

Spetskål

  • 0,5 spetskål [400 g]
  • 300 g svartkål (eller grönkål)
  • 2,5 dl musselbuljong
  • 1 msk smör

Servering

  • blandade örter

Gör så här

Kolja

  1. Skär koljan i portionsbitar om cirka 150 g.
  2. Blanda salt och vatten och häll över fisken, ställ kallt i kylskåp i ca 20 minuter.
  3. Ta upp fisken ur rimlagen och skölj den under kallt vatten. Låt rinna av på hushållspapper.
  4. Stek fisken i smör i ca 3-4 minuter per sida tills den har en innertemperatur på 50 grader.

Blåmusslor

  1. Tvätta musslorna i kallt vatten och skär av ”skägget”. Släng de musslor som inte stänger sig.
  2. Skiva lök och vitlök.
  3. Koka upp vitlök, lök, vin och mjölk. Lägg i musslorna och koka kraftigt under lock tills de öppnar sig.
  4. Sila av buljongen och plocka ut musslorna ur skalen.

Smörsås med saffran

  1. Pressa citoronsaft.
  2. Lös upp saffranen i citronsaften och cognac.
  3. Mixa saffransvätskan med olja i ca 2 minuter tills oljan är gul och saffranen har löst upp sig. Sila av, oljan är till för att spräcka såsen.
  4. Tärna smöret.
  5. Koka musselbuljongen utan lock tills ca 2 dl av vätskan kvarstår.
  6. Lägg i smöret lite i taget samtidigt som du mixar tills såsen tjocknar. Smaksätt med salt.
  7. Tillsätt cirka 0,5 dl av saffransoljan i såsen.

Spetskål

  1. Bryt isär spetskålen.
  2. Riv isär svartkål eller grönkål.
  3. Koka upp musselbuljongen med smör. Sjud kålen i buljongen i ca 4-5 minuter.

Servering

  1. Servera fisken tillsammans med blåmusslor och kål.
  2. Häll över såsen och toppa med örter.