Kolja med blåmusslor, saffran och spetskål

Kolja med blåmusslor, saffran och spetskål
Albin Edberg
Louise Johansson Kockarnas kamp
Albin Edberg
Louise Johansson Kockarnas kamp

Kolja med blåmusslor, saffran och spetskål

Av: Albin Edberg, Louise Johansson

Från: Nyhetsmorgon

20 ingredienser

1 h

Den här gyllene rätten är full av smak av saffran och musslor. En perfekt rätt att njuta av i höstrusket.

Ingredienser

portioner

Kolja

  • 600 g kolja
  • 2 msk salt
  • 1 l vatten
  • 2 msk smör

Blåmusslor

  • 1 förp blåmusslor
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 schalottenlökar
  • 2 dl vitt vin
  • 3 dl mjölk

Smörsås med saffran

  • 0,5 citron
  • 1 g saffran
  • 1 msk cognac
  • 2,5 dl musselbuljong
  • 200 g smör
  • 0,5 tsk salt

Spetskål

  • 0,5 spetskål [400 g]
  • 300 g svartkål (eller grönkål)
  • 2,5 dl musselbuljong
  • 1 msk smör

Servering

  • blandade örter

Gör så här

Kolja

  1. Skär koljan i portionsbitar om cirka 150 g.
  2. Blanda salt och vatten och häll över fisken, ställ kallt i kylskåp i ca 20 minuter.
  3. Ta upp fisken ur rimlagen och skölj den under kallt vatten. Låt rinna av på hushållspapper.
  4. Stek fisken i smör i ca 3-4 minuter per sida tills den har en innertemperatur på 50 grader.

Blåmusslor

  1. Tvätta musslorna i kallt vatten och skär av ”skägget”. Släng de musslor som inte stänger sig.
  2. Skiva lök och vitlök.
  3. Koka upp vitlök, lök, vin och mjölk. Lägg i musslorna och koka kraftigt under lock tills de öppnar sig.
  4. Sila av buljongen och plocka ut musslorna ur skalen.

Smörsås med saffran

  1. Pressa citoronsaft.
  2. Lös upp saffranen i citronsaften och cognac.
  3. Mixa saffransvätskan med olja i ca 2 minuter tills oljan är gul och saffranen har löst upp sig. Sila av, oljan är till för att spräcka såsen.
  4. Tärna smöret.
  5. Koka musselbuljongen utan lock tills ca 2 dl av vätskan kvarstår.
  6. Lägg i smöret lite i taget samtidigt som du mixar tills såsen tjocknar. Smaksätt med salt.
  7. Tillsätt cirka 0,5 dl av saffransoljan i såsen.

Spetskål

  1. Bryt isär spetskålen.
  2. Riv isär svartkål eller grönkål.
  3. Koka upp musselbuljongen med smör. Sjud kålen i buljongen i ca 4-5 minuter.

Servering

  1. Servera fisken tillsammans med blåmusslor och kål.
  2. Häll över såsen och toppa med örter.