Kokt hummer

41 röster
4
Kokt hummer
Foto: TV4

Dillfrön och öl ingår ofta i gamla skaldjursrecept från svenska västkusten. Du behöver en stor gryta när du kokar humrarna så att temperaturen inte sjunker för mycket när du lägger humrarna i vattnet. Koklagen kan annars användas till färdigkokt hummer. Lägg då humrarna i kall lag och ställ i kyl ett dygn för extra smak.

Visa mer
4

Du behöver

  • 2 levande humrar à 500 g (amerikansk, svensk, skotsk m m)
  • 6,5 l vatten
  • 5 dl öl, lager
  • 10 rejäla dillkvistar
  • 3 dl salt
  • 3 msk dillfrön
  • 2 sockerbitar

Du behöver också:

  • en 10-liters gryta med lock

Klassiska hummertillbehör:

  • dill
  • majonnäs
  • citronklyftor

Gör så här

  1. Häll vatten och öl i grytan. Tillsätt dillkvistar, salt, dillfrön och socker. Koka upp och låt koka 3 minuter. Ta bort gummibanden på klorna, håll hummern upp och ner i stjärten och lägg ner den i det kokande vattnet med klorna först. Placera en porslinstallrik ovanpå humrarna och låt dem koka ca 8 minuter.
  2. Ta upp humrarna och låt dem svalna. Låt koklagen svalna till ca 50 °. Lägg då tillbaka humrarna i lagen, lägg på lock och ställ i kyl över natten.
  3. Servera hummern delad på hälften med knäckta klor (använd kniv eller nötknäckare) tillsammans med dill, majonnäs och en rejäl citronklyfta.
26 januari 2009

laddar fler recept

Laddar fler recept