Kokt hälleflundra med skirat smör

8 röster
40 m
4

En huvudrätt bestående av kokt hälleflundra med skirat smör gör sig fint till en festlig middag.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Så väljer du ekorätt i fiskdisken
40 m
4
4 portioner

Du behöver

Kokt hälleflundra

  • 4 bit hälleflundra (à 200 g)
  • salt
  • 1 dl vitt vin
  • 5-6 vitpepparkorn
  • 5-6 svartpepparkorn
  • 3 lagerblad
  • 1 gul lök
  • 2-3 skiva citron
  • 1 morot
  • 3-4 kvist dill
  • 1 fiskbuljongtärning

Till servering

  • 0,5 kg skalade räkor
  • 3-4 ägg
  • 1-2 bit färsk pepparrot
  • 0,5 kg smör
  • 16-24 potatisar king edward

Gör så här

  1. Kokt hälleflundra
    Koka upp vatten med salt, vitt vin, vitpepparkorn, svartpepparkorn, lagerblad, en delad skalad gul lök, några skivor citron, en skalad slantad morot, skalkar från några dillkvistar och en fiskbuljongtärning. Låt denna fond koka upp och sänk sedan ner fisken och låt koka svagt cirka 12-16 minuter på eftervärme.
  2. Till servering
    Skala räkorna, hårdkoka äggen och hacka dem.
  3. Riv rikligt med pepparrot och skira mycket smör.
  4. Servera med kokt, gärna mjölig, potatis. Det är alltid gott med knäckebröd till.
16 december 2019