Kork eller kapsyl

Klassisk kork eller modern kapsyl?

Är den klassiska korken ett kvitto på ett finare vin? Har du hört talas om korkeffekten? Och är det någon skillnad om det är kork eller skruvkapsyl på vinflaskan?

För en vinmakare är korken nästan lika viktig som självaste vinet. Visste du till exempel att..

En klassisk vinkork i korkmaterial ska inte bara försluta flaskan utan också släppa in syre till vinet - som en del av lagringsprocessen. 

Korkskogen

Kork kommer från barken på korkeken som nästan enbart växer i Portugal och nordvästra Afrika. Portugal har den största korkskogen i världen - till storleken som två Gotland. Här bor allt från utrotningshotade djur som örn, iberisk lokatt och atlas-rådjur till ett 100-tal arter flyttfåglar som mellanlandar i korkskogarna.

Korskogen är viktig för klimatet - den har en ovanligt bra förmåga att lagra koldioxid. Träden mår bra av att skördas regelbundet och dess absorbtionsförmåga av koldioxid flerdubblas. (Korkskogen i Portugal lagrar cirka fem miljoner ton koldioxid per år, vilket motsvarar fem procent av landets totala koldioxidutsläpp.)

Ett hantverk med anor

Korkskörden är ett hantverk som överförs från generation till generation - och sker idag på samma sätt som för 2000 år sedan.  Portugal står för 70 procent av produktionen av korkmaterial i världen. (Det görs ju allt från grytunderlägg, anslagstavlor till möbler, fiskeflöten och golv i korkmaterial). 

Redan egyptierna, för 3000 år sedan använde kork att försluta krus för med, sedan även grekerna och romarna. Den franske munken Dom Perignon använde på 1600-talet kork till champagneflaskorna, istället för de tidigare träpluggar som doppats i olja. 

Olika korkar

Det finns flera olika sorters kork i vinflaskor, från den klassiska där hela korken är utskuren ur korkbarken och som släpper igenom perfekt mängd syre ner till vinet i flaskan. 

Till vinkorkar som har enbart en platta av kork i locket, till olika varianter där korkmaterial är uppblandat med lim. De senare varianterna med lim, släpper oftast inte igenom syre, går lätt sönder och hamnar generellt på de billigare vinflaskorna.

Skruvkork i aluminum?

Många producenter idag, speciellt de yngre vinhusen, använder dock gärna de nya aluminiumkapsylerna. Fördelarna är många. Det är lätt att återsluta flaskan och både lukt, smak och fräschören bevaras. Smaken på de olika vinflaskorna blir desamma och inga korkeffekter uppstår, kapsylerna är lätt att återvinna samt designen och dekorationsmöjligheterna är oändliga med en kapsyl.