Kantarellstekt torskrygg med svamp- och musselrisoni

19 röster
60 m
4

Risoni med lök, blåmusslor, parmesan och vitt vin serveras med  svampstekt torsk och tomatvinägrett. En riktig festmåltid!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
60 m
4
4 portioner

Du behöver

Svamp- och musselrisoni

  • 3 dl risoni
  • 0,5 msk olivolja
  • 25 g smör
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 3 klyftor vitlök, finhackade
  • 300 g blåmusslor
  • 2 dl vitt vin
  • 250 g champinjoner, skivade
  • 2 salladslökar, finhackade
  • 50 g parmesanonst, riven
  • salt och peppar

Torskrygg

  • 600 g skinnfri torskrygg
  • 50 g torkad trattkantarell al. Karljohansvamp
  • smör
  • salt

Tomatvinägrett

  • 4 msk olivolja
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • salt och peppar
  • 4 tomater, grovt hackade

Gör så här

  1. Svamp- och musselrisoni
    Koka risonin enligt anvisning på förpackningen, häll av risonin i ett durkslag och häll sedan tillbaka i kastrullen. Ringla olivolja över så att risonin inte klibbar ihop sig.
  2. Fräs smör i en stor kastrull och lägg i lök och vitlök. Låt svettas någon minut, men viktigt att löken inte bränns. I med musslorna och vinet och låt koka under lock tills musslorna öppnat sig (ca 4 minuter).
  3. Plocka ut musslorna och spara buljongen som är kvar i kastrullen. Sila genom en sil så att du får ut en klar buljong. Håll buljongen varm genom att ha den ståendes på spisen på svag värme.
  4. Stek den skivade svampen i smör, salta och peppra. Häll buljongen över risinin, blanda ner den stekta svampen, den hackade salladslöken samt riven parmesan. Smaka av med salt och peppar.
  5. Torskrygg
    Sätt ugnen på 150 grader. Skär fisken i 4 bitar. Krossa den torkade svampen i en mortel eller finhacka den smått med en kniv. Doppa en sida av torskbiten i svamppulvret och stek den sidan i smör någon minut på hög värme. Ta upp fisken och laga klart i ugn tills fisken har en innertemperatur på 48-50 grader, i ca 10 minuter. Salta torsken efter smak.
  6. Tomatvinägrett
    Finhacka schalottenlök och vitlök, fräs i olivolja, salta och peppra lite. Tillsätt vitvinsvinäger och till sist grovt hackade tomater. Låt bara tomaterna vändas runt i stekpannan i en minut.
  7. Servera risonin med torsken och tomatvinägretten och toppa med 2-3 av de vinkokta musslorna. Övriga musslor kan frysas in/sparas i kylen till nästa dag.
20 augusti 2018
Kökets box

laddar fler recept

Laddar fler recept