Kantarellfries med krämig böndipp

10 röster
30 min
4
Kantarellfries med pecorinokräm och böndipp
Foto: Julia Tuvesson

Den här rätten innehåller tre av de grejer jag älskar mest i livet: potatis, sås och svamp. Vad kan då bli bättre än att kombinera dessa tre favoriter i en komplett rätt? /Julia

Receptet kommer ur boken Plåtmat av Julia Tuvesson.

Visa mer
30 min
4

Du behöver

Bas

  • 1,3 kg potatis
  • 2 msk olivolja
  • flingsalt

Topping

  • 400 g trattkantareller, kantareller eller karljohansvamp
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 1 msk smör
  • 300 g surkål
  • 1 knippe gräslök, finhackad
  • 1 citron, i klyftor
  • 2 dl riven lagrad ost, t ex prästost, västerbottensost eller pecorino romano

Böndipp med brynt smör

  • 50 g smör
  • 1 förp kokta stora vita bönor à 400 g, sköljda och avrunna
  • 2 msk crème fraiche
  • 2 msk finriven parmesan
  • 2 tsk citronsaft
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Bas
    Sätt ugnen på 225 grader. Skölj potatisen och skär den i klyftor. Lägg dem bredvid varandra på en klädd plåt och ringla över oljan. Rosta i 15–20 minuter tills de har blivit gyllene. Salta.
  2. Topping
    Rensa svampen noggrant och stek tills den börjar släppa vätska. Tillsätt vitlök och smör. Stek ytterligare någon minut tills svampen har fått en lätt gyllene färg. Salta och peppra.
  3. Böndipp
    Bryn smöret genom att smälta det på medelvärme i en kastrull tills det har slutat bubbla och börjat bli brunt. Ställ åt sidan och låt svalna en aning. Mixa bönorna släta med crème fraichen. Blanda långsamt ner smöret i en tunn stråle, mixa hela tiden. Ha inte i det grumliga bottenskrapet från det brynta smöret. Smaka av med parmesan, citronsaft, salt och peppar.
  4. Toppa potatisen med kantareller, kål, gräslök, citron och ost. Servera med böndippen vid sidan om.
9 oktober 2018
Kökets box

laddar fler recept

Laddar fler recept