Kammussla med palsternackspuré, brynt smör och salladslök

POPULÄRT
Kammussla med palsternackspuré, brynt smör och salladslök
Foto: TV4

Kammussla med palsternackspuré, brynt smör och salladslök

Av: Anton - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

30 m + 60 m

En riktigt lyxig och snygg förrätt där halstrade pilgrimsmusslor får vila på en krämig palsternackspuré. Toppade med brynt smör, tapiokapärlor och salladslök.

Dryck: Öl

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 1 l vatten
  • 0,5 dl vita tapiokapärlor
  • 2 dl syrlig kriek, förslagsvis Boon (suröl)
  • 4-6 palsternackor, grovt slantade
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 150 g smör
  • 12 pilgrimsmusslor
  • 1-2 msk japansk soja
  • 1 knippe salladslök, julienne
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm peppar

Gör så här

  1. Koka upp 1 liter vatten. Lägg i en deciliter tapiokapärlor. Låt sjuda tills tapioka-pärlorna är helt genomskinliga. Det bör ta lite mer än tjugo minuter för små pärlor, längre för större.
  2. Lägg pärlorna i en kastrull fylld med kallt vatten, för att skölja bort överflödig stärkelse och avbryta kokningen. Sila bort vattnet. Häll på 1-2 dl kriek och låt pärlorna dra i minst en timme. – Fyll på med vätska emellanåt, så de inte torkar.
  3. Koka palsternackan i välsaltat vatten tills den är mjuk. Häll av vattnet och häll i 1,5 dl grädde och 50 g smör. Kör med stavmixer tills du har en slät och fin puré. Smaka av med salt och peppar.
  4. Ta bort den vita muskeln på sidan av varje mussla. Salta och peppra och stek dem hastigt i smör på varje sida i stekpanna. De ska inte vara helt genomstekta.
  5. Bryn 100 g smör i stekpannan och blanda i 1-2 msk soja beroende på smak.
  6. Lägg snyggt upp palsternackspurén med pilgrimsmusslor ovanpå och toppa med smör, tapiokapärlor och fint skuren salladslök.