Kålrabbi med äppelvinägrett, Västerbottensost och löjrom

11 röster
20 m
4
Kålrabbi med äppelvinägrett, Västerbottensost och löjrom
Foto: Mattias Larsson

En snygg och lyxig förrätt där Kalixlöjrom, Västerbottensost, stekta rågbrödsmulor, äppelvinägrett och dillolja serveras ovanpå en skiva kålrabbi.

Visa mer
20 m
4
4 portioner

Du behöver

Kålrabbi

  • 1 kålrabbi
  • salt

Äppelvinägrett

  • 0,5 äpple, gärna Ingrid Marie
  • 1 msk cidervinäger
  • 1,5 msk olivolja

Dillolja

  • 2 msk dill, finhackad
  • 3 msk olivolja

Rågcrisp

  • 2 skivor pumpernickel eller danskt rågbröd
  • olivolja
  • salt

Servering

  • 100 g Kalixlöjrom
  • 40 g Västerbottensost
  • 0,5 dl gräddfil
  • dill
  • några späda salladsblad

Gör så här

  1. Koka upp en kastrull med saltat vatten. Skala kålrabbin och skär fyra stycken, 0,5 cm tjocka, skivor. Koka skivorna ca 5 minuter tills de är al dente. Kyl ner.
  2. Fintärna äpplet och blanda med vinägern och oljan.
  3. Mixa dillen med oljan ett par minuter och sila den sedan.
  4. Smula ner rågbrödet och lägg i en stekpanna med olivolja. Stek på medeltemperatur ca 5 minuter tills brödsmulorna är riktigt krispiga.
  5. Lägg kålrabbin på 4 tallrikar. Ringla över äppelvinägretten. Toppa med kalixlöjrommen, dilloljan, gräddfilen, Västerbottensosten och rågcrispet. Avsluta med att lägga par ett par små dillkvistar och några späda salladsskott.
4 december 2016

Laddar fler recept