• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Kall inkokt lax med jordgubbssallad

Kall inkokt lax med jordgubbssallad
Foto: Frederik Zäll
Frederik Zäll
Frederik Zäll

Kall inkokt lax med jordgubbssallad

6 steg att laga

19 ingredienser

60 m

En riktig sommarrätt med inkokt, kall lax och en fräsch sallad med jordgubbar, rädisor, cosmopolitansallad och citron.

Ingredienser

portioner4 portioner

lax

  • 800 g laxfilé, skinn- och benfri
  • 1 l vatten
  • 2 lagerblad
  • 10 vitpepparkorn
  • 2 msk salt
  • 1 gul lök
  • 2 msk ättiksprit 12 %
  • 4 msk strösocker
  • 1 msk dillfrö
  • 1 msk fänkålsfrö

Jordgubbssallad

  • 2 cosmopolitansallad
  • 200 g babyspenat
  • 1 knippe rädisa
  • 1 l svenska jordgubbar
  • 1 rödlök
  • citron
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Börja med laxen och framförallt lagen till laxen. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Koka upp alla ingredienserna till lagen, det vill säga allt förutom laxen, och låt dem sjuda i fem minuter.
  3. Sila därefter lagen över laxen som ligger i en ugnsform. Ställ in formen med lax och lag i ugnen med en stektermometer i laxens tjockaste del och låt den sakta sjuda till en innertemperatur på 65 grader.
  4. När laxen är klar, låt den svalna i lagen, vilket så klart tar en hel del tid.
  5. Dela salladen i stora, grova bitar och skölj väl. Blanda med sköljd spenat, delade rädisor, jordgubbar och fint skivad rödlök.
  6. Skaka lite olivolja och citron, krydda med salt och peppar. Täck med lock och skaka loss, ringla över salladen vid servering.