Julpotta -sill

Anna Broms Kockarnas kamp 2018
Anna Broms Kockarnas kamp 2018

Julpotta -sill

1

13 ingredienser

45 m

Den här ljuvliga sillrätten kombinerar alla goda smaker i en och samma tugga! Len potatiskräm, härliga sillfiléer, krispig kavring och fräscha örter på toppen.

Ingredienser

portioner4
  • 700 g mandelpotatis
  • 1,5 dl mjölk (fet)
  • 0,5 dl grädde
  • 200 g smör
  • salt
  • peppar
  • 0,5 g crème fraîche
  • 2 matjessillfiléer (stora feta)
  • gräslök
  • 3 skivor kavring (eller vörtbröd)
  • 1 knippe dill
  • 1 krasse
  • 100 g smör, brynt

Gör så här

  1. Koka potatisen mjuk, sila bort vattnet.
  2. Värm mjölk, grädde, smör, salt och peppar.
  3. Pressa potatisen och vispa försiktigt i mjölkblandningen till en slät puré. Tillsätt crème fraichen mot slutet.
  4. Lägg över moset i en sprits, om det finns annars går det även bra utan.
  5. Skär matjessillen på längden och finhacka.
  6. Skär gräslöken fint, litet och jämt.
  7. Rosta dagsgammal kavring eller vört i ugnen på låg värme tills det är krispigt. Kör sedan brödet i en mixer till ett smul.
  8. Plocka dill, klipp krasse och finhacka gräslök.
  9. Bryn smör tills det blir en doft av nöt i kastrulle.
  10. Servering
    Spritsa potatiskrämen avlångt på en tallrik. Lägg matjessillen bredvid i en lång rad. Lägg kavringssmulet på sillen. Skeda det varma smöret över sillen och strö över rikligt med örter (dill, gräslök och krasse).