Stekt strömming på knäckemacka

Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Stekt strömming på knäckemacka
14 ingredienser
25 min
Den här strömmingsmackan fungerar både som lyxig liten lunch och som förrätt.
Ingredienser
- 12 strömmingsfiléer
- 1 dl rågmjöl
- 4 små knäckebröd
- 1 förp crème fraîche
- 3 klyftor vitlök
- svartpeppar, nymalen
- salt
- 1 msk dijonsenap
- 1 rödlök
- 1 fänkål
- 1 apelsin
- 0,5 dl olivolja
- 1 knippe dill
- smör, till stekning
Gör så här
- Häll crème fraîchen i en skål.
- Skala och pressa ner vitlöksklyftorna och peppra.
- Rör i senap och lite salt. Låt stå en stund.
- Skär itu apelsinen och pressa ur apelsinsaften. Avlägsna kärnorna och blanda juicen med och olivoljan i en skål.
- Strimla rödkål och fänkål fint. Plocka de fina kvistarna från dillen och lägg ner i salladen. Häll över apelsinjuicen och oljan och blanda runt.
- Måtta upp rågmjölet i en djup tallrik. Krydda eventuellt med salt och peppar. Vik strömmingsfiléerna och vänd dem i mjölet. Hetta upp en panna och stek filéerna i smör.
- Rosta knäckebrödet snabbt i ugnen eller i brödrost, så att det tar lite färg.
- Bred crème fraîche-såsen på brödet. Fördela strömmingsfiléerna och salladen ovanpå.
- Krydda med lite extra svartpeppar och servera.