Kokta rödbetor med fetaost och sardeller
Kokta rödbetor med fetaost och sardeller
8 ingredienser
Det här är ett riktigt gott grönsakslångkok där rödbetornas sötma balanseras med pikanta sardeller, syrlig citron och örtig rosmarin. Recept från kokboken Långkok
Ingredienser
- 1 kg rödbeta
- 4 l vatten
- 4 tsk salt
- 200 g grekisk fetaost
- 2 citroner
- 20 sardellfiléer
- 2 tsk rosmarin
- svartpeppar, ur kvarn
Gör så här
- Borsta rödbetorna. Skär av blasten (den kan användas som sallad).
- Lägg rödbetorna i en kastrull och fyll på med vatten och salt.
- Koka rödbetorna mjuka under lock. Det tar mellan 45 minuter och 1 timme. Prova med en sticka. Häll bort spadet och låt betorna svalna en aning.
- Gör i ordning smaksättarna medan betorna kokar. Tärna osten, pressa saften ur citronen, finhacka sardeller och rosmarin och blanda alltsammans.
- Smaka av med svartpeppar.
- Skala rödbetorna. Det gör man lättast genom att liksom klämma av skalet med handflatan.
- Skär rödbetorna i halvor eller klyftor och lägg upp dem på ett serveringsfat. Strö över ostblandningen och servera.